Tareq Taylor vann årets ”Kockarnas kamp”

Den skånske medaljkungen besegrade fiskkungen från västkusten

SKÅNE. Efter ett skaldjursrace och en trerättersmeny i världsklass tog Tareq Taylor hem "Kockarnas kamp". Den skånska kockens meny med torsktartar, helstekt oxfilé och en citronkräm föll kockjuryn i smaken.

– Jag är självklart stolt och lycklig. Detta var en enorm upplevelse – en resa för livet, säger Tareq Taylor.

Det blev en jordskredsseger för Lommakocken som besegrade fiskkungen Richard Waje. Inför röstningen behövde Tareq Taylor endast fem röster för att vinna. Det blev dött lopp i dessertröstningen, 3–3.

– Väntan var förfärlig. De började räkna rösterna med de rätter jag var minst nöjd med. Jag hade överstekt köttet och fick inte till desserten som jag ville, berättar Tareq.

Allt avgjordes med varmrätten, där Linn Söderström, Marie Skogström och Jonas Svensson röstade på Tareqs kreation, vilket innebar att med förrätterna inräknade, korades Lommakocken till segrare med totalt 22–9.

"Jag har aldrig träffat någon liknande multikonstnär. Han är värd detta, det är sjukt, galet underbart", utbrast stjärnkocken Erik Videgård när det stod klart vem som vann.

I ladan på Österlen var de fler som öste lovord över den skånske stjärnkocken. Programledare Pär Lernström berömde Tareq inför finalen. "Du är inte bara en fantastisk tv-kock. Du kan verkligen hantverket i köket och du gör allt med en svindlande fart".

– Klart att man blev fick en tår i ögat. Matlagningen har varit mitt liv sedan jag blev kock som 16-åring. Att få höra sådan fina ord träffar rakt in i hjärtat.

Resan fram till final och seger gjordes tillsammans med familjen och nära vännen och kocken Tomas Gustafsson.

– Utan deras stöd hade jag aldrig tagit mig vidare. Jag pratade med dem varje dag vilket gav mig energi att fortsätta.

Under programmet har Tareq Taylor också fått kämpa för att bevisa att han i grund och botten är en duktig kock, inte bara en person som är bra på att laga mat framför kameror på tv.

– När mitt program Nordic cookery presenterades på tv sade hallåan: "och här kommer den engelska kocken Tareq Taylor med ett nytt program". Många vet inte vem jag är eller vad jag gjort innan.

– Tyvärr ser många mig som tv-kocken. Det är lätt att få en stämpel men tack vare Kockarnas kamp känns det som allt fler fått se vem den riktige Tareq är. "Han kunde visst laga mat den där Tareq", har nog många tänkt.

Redan inför det första tävlingsmomentet i Kockarnas kamp-finalen stoltserade han med tio medaljer på bröstet. Under skaldjursracet visade det sig att Richard Wajes noggrannhet var ett strategiskt bättre val än medaljkungens snabbhet. Tareq var snabbast att skala 20 havskräftor, filea tre piggvarfiskar och öppna 20 ostron. Men det var Waje som vann två av tre möjliga medaljer då han tog sig tiden att utföra momenten.

– Jag bannade mig själv att jag var inte var mer noggrann. Men det är lätt att vara efterklok. Jag blev för stressad. Tävlingen var oerhört viktig för mig och inför varje duell och moment var jag laddad till tusen och gick in helhjärtat. Det gick inte att köra säkert. Den där lilla tävlingsdjävulen som inte synts till tidigare i mitt liv kom fram, berättar Tareq.

I finalprogrammet lovade Lommakocken att han vid seger skulle bjuda hem samtliga kockar på mat hemma hos honom. "Och jag betalar allas resor", sade han.

– Alla kockarna har blivit som en extra familj för mig. Vi träffas ofta och pratas vid nästan dagligen.

Nu vann du ju. Har du bjudit kockarna på middag än?

– Vi träffades faktiskt idag över en härlig lunch där vi äntligen kunde boka in ett datum.

Vad betyder Kockarnas kamp och segern?

– Mycket. Det har gett en nytändning. Jag tänkte delta i SM i ostronöppning men skadade handen, men nästa år kanske... Nu är jag tillbaka inne i köket igen och jag tror aldrig jag haft så här roligt i köket som jag har nu. Mat ska vara en upplevelse och det blir mer Tareq på Kockeriet än tidigare. Det kan jag lova!

 

LÄS MER: Tareq Taylor gör upp om matlagartitel

 

 

Richard Waje och Tareq Taylor öppnar ostron under finalens ena duell. Foto: TV4

Richard Waje och Tareq Taylor öppnar ostron under finalens ena duell. Foto: TV4

Publicerad 06 November 2017 22:04

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag