Skadegörelsen ökar på skolorna

Antalet anmälningar som skadegörelsebrott tredubblades i oktober

SVEDALA. Allt fler skadegörelsebrott anmäls i Svedala kommun. I oktober tredubblades antalet anmälningar i jämförelse med snittet. 49 anmälningar upprättades, där månadssnittet är 17. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

- Vi såg en ökning under höstlovet där många skolor utsattes för skadegörelse, säger Nena Ermin, kommunpolis i Svedala.

Polisen har fått flera telefonsamtal om ungdomar som samlas i grupp i centrala delarna i Svedala eller i Floraparken. Där är de högljudda och är ett störningsmoment för allmänheten.

- Vi har jobbat mycket för att få bukt med detta. I somras patrullerade vi Floraparken och sett till att ungdomar skötte sig, säger Nena Ermin.

Under höstlovet krossades flera rutor på skolor runt omkring i kommunen. Att ungdomarna rör sig ute på stan, i centrum, är en sak. Men det finns en gräns menar kommunpolisen.

- Den passeras vid skadegörelse. Nu ska vi försöka ringa in vilka personer det är som begår denna typ av brott.

Redan nu vet polisen att det rör sig om enstaka ungdomar som ligger bakom skadegörelsen på främst skolorna. Föräldrar till en del barn har kontaktats, men än så länge finns inga misstänkta.

- Vi arbetar brottsförebyggande. Det finns obekräftad information om enstaka ungdomar och vi försöker koppla ihop dessa personer med de anmälningar som inkommit.

Förutom skadegörelse har också flera husägare kontaktat polisen om att ungdomar kastat frukt på deras hus. I en del fall har ungdomarna identifierats och har sedan med sina föräldrar fått gå tillbaka till husägarna och bett om ursäkt.

Totalt anmäldes 49 skadegörelsebrott i oktober. Det är fler än vad som anmälts på nio år under en oktobermånad. Nena Ermin menar att man ska tolka statistiken med försiktighet, men ta den på allvar.

- Det kan vara så att vi ser en faktisk ökning av skadegörelse, men det kan också vara så att medborgarna och kommunen är mer benägna att anmäla. Sedan jag började min tjänst i Svedala har jag haft en dialog med medborgarna, där jag arbetat brottsförebyggande och lyft upp att det är viktigt att anmäla.

Nena Ermin har fått svaret att många inte väljer att anmäla eftersom utredningarna läggs på hög och sedan avskrivs.

- Oavsett om händelsen kan utredas eller inte ger den oss poliser ett underlag på hur vi ska arbeta och planera vårt arbete för att minska brottsligheten. Vi har ett medborgarlöfte där vi ska minska ungdomsbrottsligheten i Svedala, men då måste vi alla hjälpas åt för att nå dit, säger hon.

Publicerad 10 November 2017 06:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag