Polisens varning:

"Om du inte väntar besök – öppna inte dörren"

Liga tar sig in hos äldre ensamstående damer

Av
Anders G Bergquist

SKÅNE. En liga som lurar sig in hos gamla damer och stjäl härjar för närvarande i Sydsverige. De har tidigare slagit till i Kronoberg, Blekinge och Kalmar län, och i helgen inträffade första fallet i Skåne. Sedan dess har fyra fall ägt rum i Båstads kommun.

– De här personerna är mobila, så därför vill vi varna äldre i hela Skåne. Vi vet inte var de kommer att dyka upp, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

I helgen knackade de på hos en person i Båstad och i går anmäldes ytterligare tre fall.

De har i något fall sagt att de var från hemtjänsten och i något annat fall bett att få komma in och värma sig.

– De har också pratat svenska med så kraftig brytning och gester att de äldre i flera fall inte förstått alls vad de sagt. De har då gått in i lägenheterna och sökt igenom dem, innan de har lämnat dem, berättar Eva-Lotta Hermansson Truedsson, som är pressinformatör vid polisen i region Syd.

Det finns ett antal spår att gå efter. I samtliga fall är det kvinnor i yngre medelåldern som har lurat sig in i lägenheterna.

– Vittnen har också i några fall uppmärksammat en silverfärgad bil med utländska registeringsskyltar. Någon mer exakt beskrivning än så har vi inte, förklarar Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

De här kvinnorna ger sig bara på mycket gamla och funktionshindrade. Vad som stulits är ännu oklart.

Nu varnar polisen för åldringsbrotten.

– Om man inte förväntar sig besök så undvik att öppna dörren. Har man väl öppnat så blir det svårt att värja sig om någon vill ta sig in i bostaden, säger Fredrik Bratt, informatör på polisens ledningscentral.

LÄS MER: 85-åring utsatt för rån i sitt hem

Publicerad 16 November 2017 09:57