Ökning av antalet viltolyckor på Söderslätt

Vägarna i Svedala särskilt utsatta

SÖDERSLÄTT.

Antalet viltolyckor på Söderslätt har ökat med 13 procent det senaste året. Det visar statistik från Nationella viltolycksrådet (NVR). Under förra året anmäldes totalt 505 olyckor i området, och mest utsatta är vägarna i Svedala kommun.

Av
Anja Degerholm

Svedala sticker ut i statistiken med 293 av de totalt 505 olyckorna på Söderslätt. I Trelleborg anmäldes 129 olyckor och i Vellinge 83. De flesta olyckorna sker på E65:an, men även E6:an vid Skegrie är olycksdrabbad.

I majoriteten av fallen är det rådjur som körts på, men även där sticker Svedala ut i statistiken med en hög andel vildsvin i olycksstatistiken. Totalt var 47 av de 293 olyckorna i Svedala kommun påkörningar av vildsvin. I grannkommunerna var det endast ett fåtal som rörde vildsvin.

– Just olyckor med vildsvin är något som skiljer Svedala från de andra kommunerna, och sedan tidigare år vet jag att 108:an och Södra Sturupsvägen har varit särskilt drabbade vägsträckor, säger Nena Ermin, kommunpolis i Svedala, som för tillfället är gruppchef inom lokalpolisområde Trelleborg.

Risken för viltolyckor är som störst på hösten, men bara under årets första dagar skedde det flera olyckor med vilt på Söderslätt. Polisen gick därför ut på sin Facebook-sida med en uppmaning till alla trafikanter: "Se upp för vilt!".

Hittills i år har det skett fler än tusen viltolyckor i hela landet och i skrivande stund ett dussintal på Söderslätt. Trenden med fler viltolyckor kan inte bara ses på Söderslätt utan gäller även i riket som helhet. Det senaste två åren har det skett en markant ökning jämfört med tidigare år. Fler sålda bilar, mildare vintrar och ökad kunskap om anmälningsplikten kan enligt NVR vara några orsaker till ökningen.

Vad kan man göra för att undvika en olycka?

– Vi vet att fler djur rör sig på vägarna där det finns omkringliggande åkrar eller skog och särskilt vid gryning och skymning, så där gäller det att vara lite extra uppmärksam. Ha en rörlig blick vid sidan av vägen och köra lite långsammare, säger Nena Ermin.

Och om olyckan redan är framme?

– Då är man skyldig att anmäla det till polisen omgående genom att ringa 112, även om djuret sprungit iväg. Gör man inte det kan det resultera i böter. Det är även bra att markera olycksplatsen, antingen med en särskild markeringsremsa, som kan hämtas bland annat på bilprovningen, eller markera med något annat som en påse eller halsduk. Placera även ut en varningstriangel för att förhindra fler olyckor, säger Nena Ermin.

Det finns också en app som går att ladda ner gratis. Genom den kan man få information om vad man ska tänka på om olyckan är framme och det är också möjligt att se GPS-koordinaterna för den position man befinner sig på.

Antal olyckor

Antal viltolyckor under 2017 som rapporterats till Nationella viltolycksrådet, föregående år inom parentes:

Svedala: 293 (280)

Trelleborg: 129 (96)

Vellinge: 83 (70)

Totalt Söderslätt: 505 (446)

Publicerad 10 January 2018 14:30

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag