Mästerkockens stalltips inför kvällens premiär:

"Lita alltid på dig själv"

Dags för åttonde säsongen av Sveriges mästerkock

SVERIGE. Rekordmånga visade sitt intresse för att söka till årets upplaga av Sveriges mästerkock. I kväll är det premiär för årets säsong som inleder med audition i Göteborg och senare i Helsingborg. En som vet hur nervöst det kan vara att imponera på juryn är Sandra Mastio, en av två skånska vinnare sedan starten 2011.

– Lita alltid på dig själv och inte på vad alla andra säger. Ge aldrig upp – då lyckas du, är Malmökockens råd.

2015 sökte Sandra Mastio för skojs skull till programmet. Hon gillade matlagning men trodde aldrig att det skulle bära hela vägen fram till en final och seger.

– Nej, jag hade ett dåligt självförtroende och märkte under audition att jag tyckte så många andra var bättre än mig. Men efter ett tag märkte jag att jag var säker i smakerna och det stärkte mig och tog mig hela vägen till final. Jag kunde aldrig tänka mig att jag skulle vinna och var ingen tävlingsmänniska innan tävlingen. Men det växte fram ganska snabbt.

Vad har segern betytt för dig?

– Allt. Jag sade upp mig från mitt jobb bara några veckor efter segern och har sedan dess satsat allt på matlagningen. Nu har jag restaurang, gett ut två kokböcker och vill inspirera människor att våga utmana sig själv i köket.

Leif Mannerström, Marcus Aujulay och Mischa Billing är den trio som för fjärde säsongen i rad avgör om maten håller eller inte i den populära mattävlingen. Bland annat får vi se Filippa Järnmarker från Mölle och Dante Zia från Lund försöka imponera på juryn. Nytt för i år är att deltagarna inte bara lagar mat i studion utan även att Leif Mannerström själv åker land och rike runt för att hitta några av sina favoriter.

Hur det går får ni se ikväll. Den åttonde säsongen av Sveriges mästerkock startar klockan 20 på TV4, med ett nytt avsnitt redan imorgon torsdag.

Självklart sitter Sandra Mastio bänkad i tv-soffan.

– Jag har en dotter som älskare programmet så det blir vår onsdagstradition. Jag gillar själv snälla, må-bra program där ingen röstas ut eller trycks ner.

Har du tips hur man kan lyckas i köket?

– Våga ta ut svängarna, kanske inte gå bananas på de klassiska rätterna, men hitta din egen stil. Och jobba mycket på presentationen, inte för lite och inte för mycket. Skapa en bra balans, för presentation är lika viktigt som smakerna.

Publicerad 10 January 2018 14:10