Så ska Skatteverket få stopp på taxifusket

Körsträckor och intäkter ska övervakas via digital databas

SVERIGE. Svarta intäkter och fusk med körsträckor blir snart ett minne blott i taxivärlden. Från och med den 30 april införs nya regler att rapportera körsträcka och intäkter till databaser som övervakas av Skatteverket.

Av
Andreas Holm

"Vi kommer att använda uppgifterna för att bättre kunna utföra skattekontroller", skriver Skatteverket på sin hemsida.

I 28 år har taximarknaden varit oreglerad och konkurrensen om priser har under många år varit stenhård. Ibland har priser varit så låga att det endast går att överleva om man inte fuskat och kört svart.

Nu tar Skatteverket kontrollen. Sedan 2014 har redovisningscentraler, dit data från taxameterutrustningar rapporterats, införts gradvis i Sverige. I år ska alla taxifordon rapportera körsträcka och intäkter.

"Avsikten med redovisningscentralerna är att de ska bidra till konkurrens på lika villkor och därmed en bättre fungerande taxinäring.", uppger Skatteverket.

Informationen ska lagras i sju år och överföringen sker digitalt och trådlöst.

Under året kommer en extra kontroll göras på omsättningen i taxiföretagen för att förhoppningsvis komma åt skattefuskarna.

– Det blir också en likvärdig kontroll för alla. Också taxiföretag som inte tillhör någon beställningscentral kommer nu att rapportera in sina uppgifter, säger Susanna Bengtsson, som samordnar Skatteverkets arbete med särskild kontroll av taxibranschen, till Sydsvenskan.

Samtidigt kan nya regler ge andra mer negativa konsekvenser. Svarttaximarknaden har flyttat in på sociala medier och ökar på bland annat Facebook. Det menar Taxiförbundet.

– De företagslika svarttaxigrupperna har enligt vår kartläggning cirka 90 000 medlemmar, men antalet ökar ständigt. Detta är ett problem som Skatteverket och polisen behöver uppmärksamma mer, säger förbundsordförande Claudio Skubla, i ett pressmeddelande, som menar att staten går miste om en halv miljard skattekronor per år på grund av den illegala verksamheten.

Samtidigt ger förbundet tummen upp för det nya regelverket. Det gynnar seriösa taxiföretagare som följer lagar och regler, menar förbundet på sin hemsida.

Publicerad 27 January 2018 06:00