Polisen om de knivskurna hästarna: ”Sjuka människor”

Ser ett potentiellt samband

SVEDALA. I helgen inträffade två händelser i Svedalaområdet där hästar misstänks ha blivit knivskurna. Jennifer Junkas äger en av de utsatta hästarna.– Man blir rädd, säger hon till Lokaltidningen.se

Av
Magnus Wahlström

19-åriga Jennifer Junkas går på Sveriges Ridgymnasium vid Bökeberg utanför Svedala och där har hon även har sina hästar. Förra fredagen ringde hennes telefon och en hästskötare meddelade henne att en av hästarna, Zarissa, tycktes ha fått ett sår på benet.

– Jag åkte dit för att tvätta rent såret och tänkte först att det inte var någon särskilt stor grej, berättar hon.

Men när hon lyfte på Zarissas svans upptäckte hon att där var massor av blod. När Jennifer kikade ännu närmare upptäckte hon ett stort skärsår vid vulvan.

Jennifer gjorde rent såret och kontaktade sedan en veterinär som åkte ut för att undersöka hästen. Veterinären konstaterade att såret inte gick att sys ihop eftersom Zarissa var för svullen. Därefter talade de om vad som kunde åsamkat skärskadan.

– Vi pratade om vad som hänt och letade efter vad hon kan ha skadat sig på, men vi kunde inte komma på någonting som verkade logiskt.

Veterinärens och Jennifers gemensamma slutsats blev till slut att någon måste ha skurit Zarissa med en kniv, vilket Kvällsposten var först med att uppmärksamma.

– Troligen är det så eftersom vi inte kunde hitta något annat hon skadat sig på. Såret är väldigt fint och rent dessutom. Först ville jag hitta en logisk förklaring… Det är så sjukt att någon kan ha skurit henne. Det är svårt att förstå, säger Jennifer.

Efter den befarade knivskärningen har Zarissa varit tvungen att medicineras med kraftigt smärtstillande medel. Trots smärtlindringen har hästen haft väldigt ont när hon ska kissa och när såret tvättas rent, vilket Jennifer gör två till tre gånger om dagen.

Oron för att någonting mer ska hända hästen är dessutom stor.

– Dels har vi flyttat henne till en annan hage med mer uppsikt, dels är vi där och kollar till henne väldigt ofta. Men det är svårt att lämna henne ensam, konstaterar Jennifer sorgset.

Den förmodade knivskärningen är polisanmäld, precis som en liknande händelse i trakterna kring Västra Ingelstad som inträffade samma helg. Då knivskars en häst som stod i ett stall och fick ett 30 cm långt snittsår vid ljumsken och magen.

Jan-Ingvar Nilsson är tillförordnad kommunpolis i Svedala och ser ett potentiellt samband mellan de misstänkta knivskärningarna som rubriceras som djurplågeri.

– Det är ju min egen teori. Men att det skulle vara två helt separata händelser och brott känns lite udda, det är ju inte så långt mellan platserna, säger Jan-Ingvar Nilsson som konstaterar att den här typen av brott är svåra att klara upp:

– Eftersom det varken finns vittnesmål eller iakttagelser är det jättesvårt, tyvärr. Det är sjuka människor som i perioder kan begå den här typen av brott.

Han vill inte säga att hästägare i trakten bör vara oroliga, men tycker likväl att det finns skäl att se över säkerheten och iaktta uppmärksamhet. Samma uppmaning har Jennifer Junkas.

– Ha koll, var uppmärksam och kontakta polis om någonting händer. Ser man någon obehörig – fråga vem det är, avslutar hon.

Publicerad 07 February 2018 10:49