Mängden beslagtagen narkotika ökar kraftigt

"Det är hisnande siffror"

MALMÖ. Cannabis, Tramadol, amfetamin, bangers och kokain. Listan över otillåtna varor som flödar in över Skånes gränser är lång. Samtidigt lyckas Tullverket beslagta allt större volymer.

Av
Magnus Wahlström

På onsdagen presenterade Tullverket sin statistik över alla gjorda beslag under 2017. Generellt sett ökade mängden beslagtagen narkotika över hela landet och inte minst i Skåne, där en stor del av narkotikan i Sverige förs in.

– Klart att vi är väldigt stolta och glada över resultatet som är kanske tre gånger bättre än någonsin, trots att vi har färre resurser. Men det både glädjer och bekymrar oss förstås. Vi är bättre på det vi gör, men flödet är fortfarande stort, säger Lars Bäckström, chef för gränsskyddsenheten i södra Sverige.

Ökningen tros inte minst bero på insatser mot lastbilstrafiken, som varit ett fokusområde det gångna året. Lars Bäckström menar att Tullverket verkligen lyckats på området och nämner att de gjort åtminstone sju riktigt stora beslag från lastbilar.

– Det i kombination med våra duktiga tjänstemän på gränsen har gjort att den beslagtagna mängden ökar. Men det är verkligen lastbilarna som fått bägaren att bli fylld, så att säga, säger han.

Två av de mest anmärkningsvärda ökningarna berör cannabisharts och amfetamin. 2017 beslagtogs nästan två ton cannabisharts bara i Skåne, jämfört med 650 kg året innan. Den beslagtagna mängden amfetamin har i sin tur ökat från cirka 75 kg till drygt 350 kg sedan 2016.

– Cannabis är den illegala drog som används mest och ökningen är nästan tredubblad. Beslagen i Skåne står för drygt 80 procent av den totalt beslagtagna mängden i landet, säger Lars Bäckström och befäster även att ökningen av beslagtagen amfetamin är stor:

– Det är hisnande siffror.

En annan högprioriterad substans är det narkotiska läkemedlet Tramadol. Över 1,3 miljoner tabletter och kapslar med Tramadol beslagtogs ifjol sett till hela landet och siffrorna oroar Tullverket.

– Tramadol är ofta kopplat till ungdomar och utsatta områden. Det är ett viktigt preparat för oss att påträffa och beslagta eftersom narkotikahandel ofta fungerar som en grogrund till oroligheter i de här områdena, säger Bäckström och tillägger att beslagen av Tramadol görs i såväl biltrafiken som i olika postförsändelser.

Den 1 november ifjol fick Tullverket även ökad befogenhet att beslagta olika explosiva varor. Under senare tid har ett antal uppmärksammade händelser där importerade sprängpjäser, till exempel i form av så kallade bangers, har använts i illasinnade syften.

– Ett otyg. Vi är väldigt glada över befogenheten och har under de två månaderna gjort över 100 beslag med sammanlagt över 21 000 explosiva föremål. Det är väldigt angeläget att det (pjäserna) inte kommer ut i allmänheten och används på ett olämpligt sätt, vilket det tyvärr ibland gör, säger han.

Tullverket har även ansvar för att upptäcka drograttfyllerier och under året har en viss ökning noterats.

– Ökningen är förvisso svag, men det oroar att det blir allt vanligare, avslutar Lars Bäckström.

Publicerad 15 February 2018 02:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag