Våren har anlänt på flera platser i Skåne

Högtrycket spås hålla i sig

SKÅNE. På flera platser i södra och sydvästra Skåne är det nu officiellt vår. Det meddelade SMHI under torsdagsmorgonen.

Med isskrapan i hand är det kanske svårt att på riktigt glädjas över beskedet att våren har anlänt, men så är faktiskt fallet.

Under torsdagsmorgonen kunde meteorolog Annie Persson på SMHI bekräfta att våren anlänt i Skillinge, Falsterbo, Malmö, Lund, Hallands Söderö och Nidingen.

– Har det varit en dygnsmedeltemperatur på över 0 grader i sju dygn i sträck är det vår, även om man kanske inte får riktiga vårkänslor i snön, säger Annie Persson.

Vår kan det tidigast bli den 15 februari, vilket också har varit datumet för den metrologiska våren de senaste fem åren, med undantag för 2016 då våren inföll den 18 februari. Tidigare har vårens officiella datum varit en vecka senare närmare bestämt den 22 februari.

När våren väl har anlänt finns det ingen återvändo.

– Nu är den här för att stanna, även om det slår till och blir rejält kallt igen. Efter sju dygn kan det inte gå tillbaka till vinter.

Ett par så kallade bakslag kan vi dock räkna med.

– De kommer alltid, säger Annie Persson.

De närmaste dagarna kan vi dock räkna med soligt och krispigt vinterväder med temperaturer kring nollan. Framåt helgen kan det komma en del nederbörd i form av snö i de allra sydligaste delarna av Skåne.

Publicerad 22 February 2018 08:25

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag