Bli en mellovinnare – här är expertens bästa tips

Krävs mer än en bra låt

Med en bra låt kommer du långt – men för att vinna Melodifestivalen krävs mer än så. Här delar Lokaltidningens Melloexpert Johan Svensson med sig av receptet på framgång – och ingredienserna som kan kosta dig segern.

Av
Johan Svensson

VAR DIG SJÄLV

Tro det eller ej, men du behöver faktiskt inte vara känd eller särskilt erfaren för att få en plats i Melodifestivalen. Läraren Marie Lindberg är ett lysande exempel på hur en helt vanlig människa med stora drömmar kan lyckas. Det egenskrivna bidraget ”Trying To Recall” tog henne raka vägen till final och slutade på en femteplats 2007.

ÖKA DINA CHANSER

Sprid din musik i sociala kanaler, ställ upp i talangjakter och gör gratis spelningar. Rätt som det är möter du en person – som kan vara direkt avgörande för din framtid. Har du förresten övervägt att söka till Idol? Det kan vara din språngbräda till Melodifestivalen. Mariette, Renaida, Martin Almgren och LIAMOO började alla sin bana där.

SKAPA EN HIT

Utan låt så kan du inte vara med och tävla. Skriv själv eller ta hjälp av någon av landets mest framgångsrika låtskrivare. Thomas G:son, Bobby Ljunggren och Fredrik Kempe är flitigt anlitade och ligger bakom vinnarlåtar som ”Euphoria”, ”Evighet” och ”Popular”. Lägg själ och hjärta i det du gör. Kärlek är ett bra ämne. Glatt, känslofyllt och upptempo ökar dina chanser. Sömnpiller däremot brukar sällan gå hem!

VÄLJ DIN VÄG

Nästan alla stigar leder rätt även om vissa innebär en omväg. Oetablerade talanger kan anmäla sig till P4 Nästa, före detta Allmänhetens tävling, i Sveriges Radio. Skicka med fördel in flera bidrag av varierande karaktär. Då är chansen större att du kommer med. Viktigast av allt är att aldrig ge upp. Förr eller senare får du chansen på ett eller annat sätt.

SKAPA LÖPSEDLAR

Syns du inte så finns du inte! Att göra en höna av en fjäder verkar vara mer regel än undantag hos framför allt kvällstidningarna som vill sälja lösnummer. ”Ammande Charlotte om tittarreaktionerna: Mina bröst växte under sändningen” och ”Schlagervinnaren Martin jagas av 100-tals sexgalna kvinnor” stod det på Expressens klassiska löpsedlar från 00-talet. Har du verkligen ingenting att berätta? Uttala dig då om en konkurrent. Det kan skapa oanade rubriker.

UNDVIK DIVALATER

Den enda som möjligen kommer undan med det är Carola. Varför? För att hon är Carola.

BJUD PÅ DIG SJÄLV

Leverera tre oförglömliga minuter. Även om du kanske inte tar hem sångfågeln så kan du åtminstone räkna med en plats i historieboken.

NJUT OCH HA KUL

Det kan vara dina femton minuter i rampljuset – eller början på en livslång karriär. Glöm inte bort att ha roligt på vägen.

NO NUMBER TWO

Vad du än gör, bli inte tvåa. Ingen kommer ihåg en silvermedaljör. Eller? Efter två raka förluster fick Danny Saucedo epitetet den ständiga tvåan. Och du, gör allt du kan för att slippa gå ut som nummer två. Rent statistiskt är startnummer två lika med att misslyckas. Siffran två är helt enkelt inte bra. Aldrig. Någonsin. Inte ens i något sammanhang. Ungefär som färgen gul som rimmar på ful. Det kommer alltid att vara så.

GÖR DIN GREJ

Var unik och våga sticka ut. En kopia vinner aldrig Eurovision Song Contest – trots att det kryllar av dem varje år. Har du ingen sångröst? Gör det du är bra på. Dansa? Rappa? Eller läs texten som Björn Ranelid i ”Mirakel” 2012. Huvudsaken är att du når fram med budskapet och får folk att rösta. Du kan också låta någon annan sjunga och själv nöja dig med att vara textförfattare. Eller medförfattare. Eller någons inspiration. Ja, du fattar! Så länge du har ditt namn med på verket kan du kalla dig vinnare bäst fan du vill.

SAMLA RÖSTER

Engagera släkt och vänner. Dela ut flygblad, sätt upp affischer och sprid röstningskampanjer på nätet. Bunkra kontantkort och plocka fram gamla mobiltelefoner. Antalet röster är begränsat till max 20 gånger från ett och samma nummer. Låt det lokala bageriet använda ditt namn på en bakelse mot att överskottet från försäljningen går till röster. Ping Sanna Nielsen, Ammotrack och Måns Zelmerlöw som alla fått bakverk uppkallade efter sig. Glöm för guds skull inte bort att rösta på dig själv. Alla gör det även om ingen riktigt vågar erkänna det. Ta från sparkontot och satsa en rejäl slant – du kommer att få tillbaka minst det dubbla. Det enda som krävs är att du vinner och att folk vill köpa din musik. Lätt fixat, eller hur?

HA ETT EGET CREW

Omge dig av rätt människor. De skapar skön feeling, kommer med feedback och gör dig mindre nervös. Dessutom har du alltid någon att bolla idéer med. Win-win!

TA PROFESSIONELL HJÄLP

Var ödmjuk och lyhörd. Lyssna på någon som vet och har erfarenhet. En sångcoach kan få dig att artikulera bättre. En koreograf kan plocka fram sidor du inte trodde fanns. Och ett management skapar uppmärksamhet kring ditt varumärke.

SIGNA UPP DIG

Att ha ett skivbolag i ryggen är a och o för att lyckas. Förutom att de hjälper dig med allt det praktiska tar de hand om alla omkostnader, sköter bokningar och är livsviktiga för både din egen och din karriärs överlevnad. I värsta fall kan du överväga att vara din egen boss.

MÅNA OM FANSEN

Kärlek i överflöd, idolkort och autografer. Ge dina fans vad dem vill ha. Utan dem är du ingenting!

ÖVNING GER FÄRDIGHET

Våndas du inför debuten? Känner du dig helt lost? Föreställ dig hur det är att uppträda inför tre miljoner tv-tittare. Provsjung inför publik. Ju mer du repeterar, desto säkrare kommer du att bli.

VÄLJ RÄTT KLÄDER

Kläderna utgör en stor och viktig del i det hela – vilket en del artister tenderar att glömma bort. Glitter och glamour står på inbjudan, men vill du klä dig helt i begravningssvart så varsågod. Tänk noga över vad du vill att folk ska få för bild av dig. Du har bara en chans om du inte kan tänka dig att bjuda på flera ombyten. Se och lär av Christer Lindarw och After Dark. Det kan aldrig bli för mycket! Framhäv och dölj – så länge din personlighet kommer fram. Våga sticka ut och bära färg – men se upp för stora mönster, ränder och prickar. Det ger ett rörigt intryck och skapar kaos i tv-rutan. Men vad du än gör – skippa shortsen. Varken Alexander Bard eller Jessica Andersson har lyckats särskilt bra.

TÄNK PÅ DITT YTTRE

Makeup kan få vilket trött och fult ansikte som helst att se piggare och snyggare ut. Ögon, läppar eller kinder? Fokusera lite extra på ett parti eller gå all in på allihop. Det är ju ändå melodifestival. Förstärk din kalufs med hjälp av löshår, löshår och ännu mera löshår. Du kan gott kosta på dig några extra flaskor hårsprej. Om ditt hårsvall går att jämföra med svinto så är mitt bästa tips att använda peruk. Vad gäller färg så är chockrosa redan ockuperad av Dinah Nah – men varför inte grön? Det skulle säkert göra folk gröna av avund.

ÄG SCENEN

Bjud på en spektakulär scenshow. Helst något som vi aldrig har sett i Melodifestivalens historia. Det kan stjäla fokus från falsksången och få folk att vakna till liv hemma i tv-sofforna. Pyroteknik, konfetti och färgskiftande ljussättning är klockrena exempel på lämplig rekvisita. Face-84:s hönsnätsbur, Midnight Boys skyltdockor och Sara Lumholdts glasbord kan du med fördel låta stå kvar i SVT:s ateljé.

MISSTRÖSTA INTE

Tillhör du dem som tycker att det är samma namn som deltar varje år? Med handen på hjärtat, hur många gånger har du själv försökt att komma med? Tänkte väl det! Ge det en chans och gärna en chans till innan du gräver ner dig fullständigt.

TAJMING

Att det sker idag och inte imorgon kan vara betydande för hur det kommer att gå. Att saker och ting ligger rätt i tiden spelar större roll än du kanske tror. Väljer du ändå fel tidpunkt kan du alltid skylla på att det inte var meningen och försöka igen.

HA EN PLAN

Sikta mot stjärnorna och nå trädtopparna. Tänk noga igenom vad du vill åstadkomma och ta inga förhastade beslut. Det är aldrig fel att drömma!

Publicerad 03 March 2018 00:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag