Blixthalka på de skånska vägarna

Flera olyckor har inträffat under natten och morgonen

SKÅNE. Nattens kraftiga snöfall runt om i Skåne har gett halka och besvärligt underlag på vägarna. Flera olyckor har inträffat och många vägar har stängts av. Trafikverket och Polisen uppmanar trafikanter till försiktighet.

– Det gäller att ta det försiktigt i trafiken. Skåne är hårt drabbat av besvärligt vinterväglag och främst västra delarna har varit olycksdrabbade, säger Jimmy Modin, informatör på polisens ledningscentral.

På E6 har vägen stängts av i södergående riktning efter en olycka med tungt fordon mellan trafikplats Hjärnarp och trafikplats Rebbelberg. Vägen öppnade för trafik vid 9.30-tiden.

Tidigt i morse välte en lastbil med ett släp och blockerade båda körfälten i södergående riktning på E6 i höjd med Ödåkra. Lastbilen bärgades från platsen vid 0740-tiden och trafiken rullar på sakta.

Det rådde även begränsad framkomlighet på E6 trafikplats Höja och trafikplats N Varalöv i södergående riktning efter en olycka med flera fordon. Trafiken beräknas köra som normalt under förmiddagen.

– De flesta olyckorna har varit avåkningar där personbilar eller lastbilar glidit av vägen ner i diket med långa köer i trafiken som följd. Lyckligtvis har jag inte fått några personskador inrapporterade, säger Jimmy Modin.

Det varnades också om långa köer på E6 vid Helsingborg och vid Yttre ringvägen/E6 mot Trelleborg. Ytterligare olyckor har under natten och morgonen bland annat inträffat i Kristianstad, Veberöd och mellan Lomma och Löddeköpinge.

– Nyligen körde en lastbil och fastnade vid Maglarsrondellen i Trelleborg. Den blockerar rondellen vilket orsakar långa köer. Vi har patruller på plats som leder om trafiken. En bärgare är på plats men har fått ringa efter ytterliga en för att lyckas få bort lastbilen, säger Jimmy Modin.

Trafikverket varnar för mycket besvärligt väglag i princip hela Skåne. Polisen i nordvästra Skåne har larmats till flera olyckor i området.

– En stor del av vår yttre verksamhet har under hela natten och dagen arbetat med mycket trafikrelaterade ärende. Vi har haft snöfall, låga temperaturer och is på vägarna. Det är rejält halt, säger Rickard Glantz, presstalesperson vid polisen nordvästra Skåne.

Läget på de skånska vägarna vid 8-tiden på onsdagen. De röda vägarna innebär mycket besvärligt väglag.

Läget på de skånska vägarna vid 8-tiden på onsdagen. De röda vägarna innebär mycket besvärligt väglag. Foto: Skärmdump Trafikverket

Publicerad 28 March 2018 08:16