Moderat vill ha fängelset i Trelleborg

TRELLEBORG/SVEDALA.

I Svedala har det planerade fängelset mötts av proteststorm. När Svedala kommun nu har skjutit upp att ta ett beslut i frågan ser Moderaternas oppositionsråd Mikael Rubin en chans att det kan placeras i Trelleborg istället.

Av
John Nordh

– Är man ett parti som Moderaterna som tycker att vi ska ha fler poliser och hårdare straff då måste man också vilja ha fler fängelser. Politiken måste hänga ihop, vi kan inte bara kräva att andra ska ha fängelser, säger Mikael Rubin och fortsätter:

– Dessutom skulle ett fängelse leda till många nya arbetstillfällen.

De styrande i Svedala kommun och Kriminalvården är överens om att en anstalt ska placeras i kommunen. Men planerna har mötts av proteststormar. Bland annat har en förening bildats med syfte att arbeta för att planerna inte blir verklighet. De många protesterna har gett resultat. Förra veckan valde politikerna i kommunfullmäktige att skicka ärendet på återremiss.

Enligt Mikael Rubin fanns det en liknande misstro mot Rättspsyk när de planerna blev kända.

– Men det blev ju bra. Jag har full respekt för att folk kan tycka det här är ett dåligt förslag. Men det finns också det som tycker det är en bra idé, säger han och berättar att han har gjort en egen undersökning på Moderaterna i Trelleborgs Facebooksida.

– 70 var för och 30 emot. Jag har dessutom redan blivit uppringd av två personer som tycker detta är en bra idé.

Nästa vecka ska Mikael Rubin undersöka intresset för ett fängelse i Trelleborgs kommun med de andra partierna i kommunstyrelsen.

Trelleborgs Allehanda var först med att berätta om hans förslag.

Publicerad 28 March 2018 13:20