Tusentals skånska bilar riskerar körförbud i maj

Drygt 23 000 bilar måste besiktigas den kommande månaden

SKÅNE. Glöm slutsiffran i registreringsnumret. Från och med den 20 maj gäller nya besiktningsregler. Något som många skåningar verkar ha missat, eftersom bara knappt 16 000 av de 39 000 bilarna som riskerar körförbud i maj har besiktigats.

Av
Anja Degerholm

– Att vara sent ute med besiktningen den här gången kan få konsekvenser eftersom det är ovanligt många fordon som ska in samtidigt, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

På Transportstyrelsens hemsida kan alla fordonsägare söka på sitt registreringsnummer för att få svar på när fordonet måste besiktigas.

Från och med den 20 maj ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kilo i totalvikt kontrollbesiktigas senast 14 månader efter att föregående besiktning utfördes. Handlar det om ett nytt fordon ska det besiktigas senast 36 månader efter den månad den togs i trafik första gången, och den andra besiktningen ska ske senast 24 månader efter den första.

Än verkar det dock inte vara någon rusning till bilbesiktningarna runtom i Skåne. När Lokaltidningen gjorde en snabbkoll så fanns det gott om tider hos de olika besiktningsföretagen. Men drygt 23 000 bilar måste besiktigas i maj, vilket kan skapa hårt bokningstryck framöver.

De nya besiktningsreglerna gäller även för A-traktorer. I Skåne län finns 1 503 stycken A-traktorer registrerade och hittills har bara 158 av dessa genomgått en giltig kontrollbesiktning. För att inte få körförbud ska en giltig kontrollbesiktning ha gjorts under de senaste 24 månaderna innan de nya reglerna träder i kraft. Från den 20 maj ska alla A-traktorer besiktigas senast 24 månader efter den månad då den senaste godkända kontrollbesiktningen gjordes.

Publicerad 27 April 2018 06:00