Foto. Privat/Mostphotos.com

Jespers ilska: "Hur kan man lämna ett försvarslöst barn i en bil?"

Barn och hund hittades ensamma på parkering

SVEDALA. När 30-åriga Jesper Alm skulle in och snabbhandla gjorde han en besvärande upptäckt. I bilen bredvid hans på parkeringen satt ett sovande barn och en hund. I nästan en halvtimme väntade Jesper innan föräldern kom ut.

– Efter allt man hört om barn och djur i varma bilar förstår jag inte hur man kan göra så, säger han.

Det var på valborgsmässoafton som Jesper Alm svängde in på Hemköps parkering i Svedala. Han skulle bara snabbt in och köpa det sista inför middagen.

– Vanligtvis parkerar jag nere på gatan, men där fanns inte plats så jag körde upp på parkeringen, berättar han.

När han klev ur bilen lade han märke till att det satt en hund och ett litet barn i bilen bredvid hans. Någon förälder syntes inte till.

– Jag såg mig runt på parkeringen i hopp om att föräldern kanske stod i närheten och pratade med någon, men det fanns inte en människa i närheten.

Jesper som själv är pappa till en 2-åring blev orolig och hade svårt att lämna bilen med barnet.

– Det kändes inte som att jag ville gå in och handla, men så tänkte jag att föräldern kanske stod inne i affären och var stressad. Så jag sprang in och köpte mitt pizzakit. När jag kom ut stod bilen fortfarande kvar. Barnet hade då vaknat, men var lugn och såg ut att må bra.

Med jämna mellanrum kollade Jesper till barnet och hunden. Samtidigt slog han numret till polisen.

– Det var inte jättevarmt och jag ansåg inte att det var någon fara för liv, så jag tog regnumret och ringde 11414. Det tog en stund innan jag blev framkopplad. Precis när de svarat, cirka 25 minuter efter att jag kom till parkeringen, kom föräldern ut, rivstartade och körde iväg. Jag hade tänkt konfrontera, men hann inte.

Polisen såg dock allvarligt på situationen och gjorde en orosanmälan utifrån Jespers information. Senare på kvällen blev han åter uppringd av polisen som meddelade att de upprättat en anmälan gällande framkallade av fara för annan.

– De undrade om jag kunde tänka mig att vittna och det kan jag självklart göra. Jag förstår inte hur man kan lämna sitt barn eller djur i en bil ens några minuter. I min sinnevärld är det helt ofattbart. Även om det känns jobbigt att ta in ett sovande barn i affären så får man ta den energin. Det finns så många fall där det inte slutat lyckligt.

Publicerad 06 May 2018 05:00