Flest djurägare får djurförbud i Skåne

"Inte ett tecken på att djurskyddsläget är sämre"

SKÅNE. Av de drygt 200 djurförbud som under 2017 utfärdades av länsstyrelserna i Sverige utfärdades 63 stycken i Skåne. Det visar statistik från Jordbruksverket.

Länsstyrelserna i sverige tog beslut om drygt 200 djurförbud förra året. Flest, 63 stycken, gällde Skåne län. Samtidigt utfärdades inga djurförbud i varken Jämtland, Gotland eller Sörmland.

Att skåningarna skulle vara sämre på att hålla djur än vad man är i övriga Sverige, är dock ingen slutsats man kan dra av statistiken menar Katarina Andersson vid Jordbruksverket.

– Det är inte tecken på att djurskyddsläget skulle vara bättre eller sämre i olika delar av landet. Antalet djurhållare är störst i Skåne och Västra Götaland. Det leder till fler kontroller, såväl normalkontroller som kontroller vid anmälningar om brister i djurskyddet och uppföljningar, vilket ger fler åtgärder och beslut, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Under 2017 gjorde länsstyrelserna 285 åtalsanmälningar om misstänkta brott. Totalt kom det in drygt 13 000 anmälningar om brister i djurskyddet till länsstyrelserna.

Publicerad 15 June 2018 06:00