De inre gränskontrollerna utökas idag

Polisen: "Bedömningen nu är att hotbilden delvis ser annorlunda ut "

SVERIGE.

Från och med idag den 2 juli utökas gränskontrollerna. Nu kan dina id-handlingar kontrolleras när du reser in i landet med färja och flyg.

Av
André Kvist

Det har snart gått tre år sedan Sverige återinförde tillfälliga gränskontroller mot andra länder som ingår i Schengensamarbetet i november 2015. Regeringen har beslutat om att fortsätta med den återinförda gränskontrollen. Detta eftersom de bedömer att det finns ett hot mot den allmänna ordnignen och inre säkerheten.

I sitt senaste beslut ges polisen mandat att, vid behov, ta beslut om att genomföra kontroller på nya platser.

– När Sverige återinförde gränskontroll hösten 2015 var situationen annorlunda med ett markant flöde av migranter över främst Öresundbron och färjetrafiken i Södra Sverige. Bedömningen nu är att hotbilden delvis ser annorlunda ut än tidigare. Utifrån regeringens bedömning ser Polismyndigheten behov av att ha möjligheten till att genomföra kontroller även på andra platser säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen vid Noa, i ett pressmeddelande.

Kontrollerna vid Öresundsbron och hamnarna i Malmö, Trelleborg och Helsingborg fortsätter. Nu inkluderas även Malmö Airport och Ystads hamn. Dessa platser ingår därmed i gränskontrollen vid landets inre gräns som längst till och med den 11 november.

Omfattningen kan dock variera beroende på hur nödvändigt det anses, utifrån den rådande situationen. Polismyndigheten kommer av operativa skäl inte informera på förhand om vad kontroller kommer ske.

Det kommer inte upprättas några specifika passköer utan gränspolisen kommer finnas på plats när du lämnar planet eller färjan. Det är inte dock inte säkert att samtliga passagerare kontrolleras, det är en fråga om belastning och resurser. Viktigast är att ha giltliga id-handlingar nära till hands.

Samtidigt skiftar polisens fokus från migranter och asylsökande till gränsöverskridande brottslighet, terrorism och övriga hot mot ordnig och säkerhet. Ett led i detta är att kontrollera personer som reser ut ur Sverige. Något som troligen innebär en smidigare pendlingstrafik då kontrollerna på tågen från Köpenhamn kommer minska.

Här utökas gränskontrollerna 2 juli:

  Ystads hamn

  Karlshamns hamn

  Karlskronas hamn

  Hamnarna i Stockholms län: Frihamnen, Värtahamnen, Nynäshamn och Kapellskärs hamn

  Arlanda flygplats

  Bromma flygplats

  Landvetter flygplats

  Skavsta flygplats

  Malmö Airport

Källa. Polismyndigheten.

Publicerad 02 July 2018 15:26