Gården som kungen fått korn på

Ägarna hoppas på teknisk utveckling och beteendeförändringar

VISMARLÖV.

Vismarlövsgården vann nyligen Svedala kommuns miljöpris för sitt klimatsmarta arbete.

Av
Maja Bergqvist

Vismarlövsgården ligger i byn Vismarlöv, ett par kilometer utanför Klågerup. Här är allt trafikbrus långt borta. Gårdens drygt 19 meter höga vindsnurra står på en höjd och syns från långt håll. När vingspetsen står rakt upp blir den ytterligare sju meter hög.

Vindkraftverket, som vindsnurran klassas som, är tillverkad av svenskt limträ och har skruvats i marken med 2,5 meter långa jordskruvar, ett medvetet klimatval för att slippa schakta bort en massa jord.

Alldeles i närheten av där vindsnurran står låg det tidigare en lada som brann ner till grunden för bara drygt en månad sen. Det är oklart i skrivandets stund hur ladan kunde ta fyr.

– Det är klart att man funderar över det, säger Ingmar Thulin.

Nästa år är det 30 år sedan som Ingmar Thulin köpte gården. Han är uppvuxen på en annan gård i Vismarlöv och skulle inte kunna tänka sig att bo i en konventionell villa. Han behöver djur och natur precis inpå knuten.

– Jag har alltid sett en glädje med djur. Det blir en livsstil. Jag köpte mina första kalvar när jag var 14 år, säger Ingmar Thulin.

Hans son Jens Thulin bor precis bredvid och har ärvt intresset för djur och lantbruk. Han har en examen i landskapsarkitektur från SLU Alnarp. Förutom arbetet på gården jobbar han som rådgivare för hållbar affärsutveckling kopplad till klimat- och resursfrågor.

Vismarslövsgården vann Miljöpriset 2018, som utsågs av bygg- och miljönämnden i Svedala kommun. Enligt kommunens hemsida fick Ingmar Thulin och Jens Thulin priset för sin långsiktiga målsättning att utveckla en av Sveriges mest klimatsmarta gårdar i den lilla skalan. Deras verksamhet är märkt med Svenskt Sigill med tillägg för klimatcertifiering. Gården är självförsörjande på foder. Förutom vindsnurran finns det också solceller och solfångare som producerar el och värmer vattnet.

För den klimatmedvetne kan det tyckas kontroversiellt att en gård som sysslar med köttproduktion kan vinna ett miljöpris.

För oss är det extremt viktigt att korna på gården har det bra

– För oss är det extremt viktigt att korna på gården har det bra. Vi vet vad de får i sig. Vi kan inte blunda för att många människor vill äta kött, de tycker det är gott. Men då måste det vara bra kött. Att dom sen släpper ut metangas när dom rapar och fiser går inte att komma ifrån, säger Jens Thulin.

Ingmar Thulin säger att det också är viktigt att korna har det bra precis innan slakt så att de inte blir stressade.

– Adrenalinet som utsöndras vid stress gör köttet sämre. Dessutom mår vi själva bättre av att veta att de haft det bra längs hela vägen.

Jens Thulin har två små barn. De är ofta med på gården och lär känna djurens förutsättningar. Lillebror är för liten än, men fyraåriga dottern vet att det är gårdens djur som ligger på tallriken.

I hagen går det omkring flera olika raser. De verkar trivas tillsammans och är lugna och snälla. Ingmar Thulin och Jens Thulin säger att de avlar och blandar olika raser för att få fram så bra kvalitet som möjligt.

– Olika raser har olika styrkor och egenskaper och vi försöker få fram det bästa från varje ras, säger Jens Thulin.

Jens Thulin är aktiv i sociala medier och utsätts då och då för påhopp från djurrättsaktivister.

– Jag försöker alltid vara påläst och kunnig och förklarar kritikerna på ett sakligt sätt om vår hållbarhet, säger Jens Thulin.

I våras blev Jens Thulin inbjuden att hålla föredrag på kung Carl Gustafs gård Stenhammar utanför Flen. Han blev uppringd av en klimatforskare och Jens Thulin tackade ja på stående fot. Årets tema var gräsbetande köttdjurs effekter på ekosystemtjänster.

– Det var bara jag och ytterligare en lantbrukare som fick komma dit och berätta om vårt arbete. Både kungen och Carl Philip var där. Visst var det en formell tillställning, men kungen var riktigt rolig och skojig.

Både Jens Thulin och Ingmar Thulin välkomnar den tekniska utvecklingen som måste till för att samhället ska bli helt fossilfritt. Jens Thulin kör elbil privat, men just nu är det inte ekonomiskt möjligt att köpa in en maskinpark som är helt eldriven. I stället blandar de dieseln med egenproducerad rapsolja. Elen från vindsnurran skulle annars räcka till för att driva maskinerna, det är inköpen som kostar för mycket.

Från kossornas hage, i fjärran, kan man se flygplan uppe i luften, som antingen nyss startat eller ska ner för landning på Malmö Airport. Flygresor är enligt många klimatforskare en stor miljöbov.

– Det är trist att de inte satsar mer på höghastighetståg. Det är det enda sättet för tåget att kunna konkurrera med flyget, säger Ingmar Thulin.

– Flyget är både billigare och punktligare än tåget. Det är inte så man skapar beteendeförändringar hos människor, säger Jens Thulin.

Det är oundvikligt att komma in på hur den varma och torra våren påverkat grödorna. Det som såddes i april har bara blivit ogräs och måste sås om.

Både Ingmar Thulin och Jens Thulin är oroliga över hur fodret ska räcka hela vintern. De som har foder kvar kommer att kunna sälja det dyrt.

– Vi har till och med varit ute på golfbanorna här omkring och plockat gräs i ruffen, så illa har det varit.

Jens Thulin plockar upp en hopknycklad aluminiumburk vid åkern.

Jens Thulin plockar upp en hopknycklad aluminiumburk vid åkern. "Hur kan man slänga sånt här i naturen? Det kan ställa till stora skador." Foto: Maja Bergqvist

Publicerad 03 July 2018 00:00