Preem på Malmövägen i Svedala.

Preem på Malmövägen i Svedala. Foto: Google maps

Så fick macken stopp på stöldvågen

"Numera har vi inga smitningar"

SVEDALA.

Sedan bensinstationerna i Svedala haft problem med bensinstölder har flera valt att införa förskottsbetalning. Något som har gett gott resultat.

Av
Emma Brännman

Bensinstölder är ett problem för många bensinstationer runt om i landet. Mot små stationer kan det slå mycket hårt. Preem i Svedala valde för en tid sedan att införa förskottsbetalning för att få stopp på stölderna.

– Det var ett eller två år sedan som vi införde det och numera har vi inga smitningar. Det tar alltid emot lite grann att genomföra en förändring. Det tar lite tid för kunderna att vänja sig, men annars har det fungerat bra, säger Stefan Hallberg som driver Preem i Svedala sedan tio år.

Här hade man ungefär två smitningar i månaden.

– Det beror nog mycket på läget hur hårt man drabbas. Jag pratade med en kollega när jag var på en utbildning nyligen, och han räknade till förluster på 150 000 om året. Hade jag haft det hade jag inte kunnat fortsätta med verksamheten. Här var det kanske två smitningar i månaden, det blir ändå mycket pengar för en liten station i längden, säger Stefan Hallberg.

Macken har även utsatts för rån vid ett flertal tillfällen. Rånarna har hotat personalen med pistol- och knivliknande föremål.

– Därför låser vi numera dörrarna på kvällarna, och så får kunderna ringa på en dörrklocka. Det är en åtgärd för att det ska kännas tryggare, säger Stefan Hallberg.

Publicerad 22 October 2018 10:55