Arkivbild.

Arkivbild. Foto. Mostphotos/Google Maps

Pendlare kan ställa klockan efter köerna

Sturupsrondellen proppar igen E65

ÖSTERLEN/MALMÖ. Lokaltidningens undersökning visar på köbildning på E65 varje vardag hela året. Politiker är medvetna om problemet men drabbade pendlare får vänta till 2022 innan arbetet med en bättre Sturupsrondell kan börja.

Av
Jon W Loman

I samband med maktskiftet i Region Skåne har Alliansen gått ut med att löftet om att rusta upp E6:an nu ska bli verklighet. Sträckan mellan Malmö och Helsingborg är en trång pulsåder som har nära till infarkt. Men det finns fler vägar i regionen där trafiken inte flyter som den är tänkt.

En sådan väg är E65 mellan Malmö och Ystad. Lokaltidnigen skrev redan 2016 om hur pendlarfrustrationen frodades kring Sturupsrondellen och enligt uppgifter till tidningen så är situationen inte bättre idag.

Enligt en undersökning Lokaltidningen gjort med hjälp av trafikupplysningsverktyget i Google Maps visar det sig att pendlare i princip kan ställa klockan efter köerna. Genom att ställa i tid och datum i verktyget kan man se att det varje vardag hela året bildas minst en propp på E65 vid Sturupsrondellen.

Sturupsrondellen ersatte en tidigare T-korsning och skulle göra att trafiken in till och förbi flygplatsen skull flyta på. Genom rondellen passerar ca 18 000 bilar per dygn enligt Trafikverkets senaste mätning.

För den som åker från Malmö klockan 16:00 med Ystad som destination så visar Maps att det varit köbildning vid Sturupsrondellen måndag till torsdag varje vecka hela 2018. Något som resulterat i upp till 40 minuters försening om dagen bara på den sträckan.

För den som kör samma vägsträcka åt andra hållet och lämnar Ystad kl 07:00 med destination Malmö kan enligt Maps räkna med att det varje vardag, måndag till fredag, hela året har varit köbildning precis i anslutning till Sturupsrondellen. Även här får resenären räkna med förseningar då sträckan kan ta upp emot en och en halv timme att köra, istället för trekvart.

Från politiskt håll så är medvetenheten om situationen bred och partier från höger till vänster ger uttryck för att vilja åstakomma förändring.

– Den fungerar väldigt, väldigt dåligt säger Magnus Alm (S), kommunstyrelsens avgåend ordförande i Skurup, och meddelar att det från Socialdemokratiskt håll finns ett regionalt beslut på att utveckla vägsträckan.

Inför valet gjorde även Moderaterna i Skurp och Ystad gällande att E65:ans upprustning var en prioriterad fråga.

Enligt Trafikverkets hemsida kommer sträckan Svedala-Börringe där Sturupsrondellen ligger att byggas ut i ett projekt som startar 2022. Mer informaton om konkreta planer för utvecklandet av vägsträckan är det svårt att få fatt. Från Alliansens håll vill man hålla tillbaka eventuella uttalanden tills man vet hur regeringen kommer att se ut.

– I längden vill vi ha två filer i varje riktning, men det finns ingen utarbetat helhetslösning för hur E65 ska upprustas. Vi får för lite pengar till Skåne, helt enkelt, säger Peter J Olsson politisk sekreterare, Alliansen i Region Skåne.

Publicerad 10 December 2018 10:55