Varje sockerstinn vara som byts ut mot frukt eller grönsaker är en seger vunnen för Jens Bertilzon, ICA Toppen.

Varje sockerstinn vara som byts ut mot frukt eller grönsaker är en seger vunnen för Jens Bertilzon, ICA Toppen. Foto: Pressbild

ICA-handlare startar friskvårdsavdelning

Jens Bertilzon: "Dags att livsmedelshandlarna tar sitt ansvar"

SKÅNE.

Tio skånska ICA-handlare vill hjälpa sina kunder till en sundare livsstil. Satsningen innebär både nytänk i butikerna och försäljning av boken "Växtkraft". Initiativtagare till satsningen är Jens Bertilzon på ICA Toppen i Höllviken.

– Livsmedelsverket rekommenderar vuxna att äta 500 gram frukt och grönt om dagen, men hur många är nära det målet? Och vad gör vi livsmedelshandlare? Så här långt inte särdeles mycket. Det är tid att vi tar vårt ansvar. Om jag ser till dem som bor i mitt närområde kommer säkert 80-90 procent av deras kaloriintag från vår butik. Det är dags att vi handlare på ett positivt sätt, utan pekpinnar, försöker påverka att kalorierna som konsumeras även innehåller viktiga näringsämnen, säger Jens Bertilzon.

Enligt Jens Bertilzon äter vi för mycket socker, processade produkter och mjölprodukter.

– Dessa råvaror i för stor mängd kan leda till olika vällevnadssjukdomar, till exempel högt blodtryck, bukfetma, insulinresistens och höga triglycerider. Vi livsmedelshandlare har tidigare månat om att framstå som neutrala, vi har inte velat framstå som glädjedödare eller amatördietister, men när vi ser vart det barkar iväg är dags att sluta upp med neutraliteten och slå ett slag för mat som vår kropp är byggd för, säger Jens Bertilsson.

Boken

Boken "Växtkraft" ska inspirera kunderna. Foto: Pressbild

Bland annat därför har ICA-Toppen döpt om frukt- och gröntavdelningen till friskvårdsavdelningen samt sponsrat en bok som heter "Växtkraft" som handlar om vad frukt och grönsaker kan göra för hälsan. Boken kommer att finnas till försäljning på friskvårdsavdelningen. Nio andra ICA-handlare i Skåne gör samma satsning.

– Boken är faktiskt skriven av en kund, som först lärde känna frukt och grönt när hans diabetesdiagnos var ett faktum. Vis av skadan vill han nu informera och inspirera andra innan de får samma diagnos, säger Jens Bertilzon.

Jens Bertilzon och hans tio kollegor i Skåne är medvetna om att inte alla kommer hoppa jämfota av lycka ute i butikerna.

– Vi vill erbjuda det som folk efterfrågar och alla har ett fritt val, men det behöver inte heller betyda att vi struntar i om sjukdom och försämrad livskvalitet uppstår när bruk övergår till missbruk. Inte alla kommer att uppskatta att vi lägger oss i och försöker påverka deras kostvanor. Lika lite som alla gillade förslaget med rökförbud på restauranger, men idag är det få som är emot det. Det inkräktade visserligen på friheten att göra sig själv sjuk, men det gagnade desto fler.

Friskvårdssatsning

De tio skånska handlare som säljer boken Växtkraft och som samverkar i satsningen på Friskvårdsavdelningen är:

ICA Kvantum (ERFA-gruppen) i: Höllviken, Toppen, Hörby, Klippan, Malmö, Emporia, Sjöbo, Svedala, Karlssons, Södra Sandby, Tomelilla, Vellinge och Ystad.

Publicerad 17 January 2019 00:00