Det var förra sommaren som Solgården fick ta emot drygt 400 000 kronor att använda för de boende och personalens trevnad. Pengarna donerades av en tidigare boende på hemmet Emilia Persson. (Bilden är en genrebild).

Det var förra sommaren som Solgården fick ta emot drygt 400 000 kronor att använda för de boende och personalens trevnad. Pengarna donerades av en tidigare boende på hemmet Emilia Persson. (Bilden är en genrebild). Foto. Mostphotos.com

Rätt att använda äldres trivselpengar till renovering

Återbetalning av medel ej aktuellt

KLÅGERUP. Att använda de äldres trivselpengar till att måla om och köpa nya möbler kan inte anses som felaktig användning. Det menar kommunstyrelsen som i förra veckan röstade nej till att återbetala donerade pengar till Solgårdens äldreboende i Klågerup.

Förra sommaren fick boende och personal på äldreboendet Solgården i Klågerup ärva närmare en halv miljon kronor. Pengarna som testamenterats till boendet från en tidigare boende, Emilia Persson, skulle öronmärkas som trivselpengar för att förgylla de äldres tillvaro.

När en del av pengarna användes till att köpa nya möbler samt till att måla om på boendet reagerade Sverigedemokraternas Ingrid Pedersen och skrev en motion till kommunstyrelsen.

I motionen krävde hon att kommunen skulle betala tillbaka de öronmärkta trivselpengarna till äldreboendet då underhåll borde falla inom kommunens egen budget.

– Tanken var att pengarna skulle kunna ge lite guldkant på tillvaron. Att det finns sköna möbler och att boendet underhålls tycker jag är en självklarhet och en kostnad som kommunen borde stå för oavsett, sa Ingrid Pedersen i en tidigare intervju i Lokaltidningen.

När frågan togs upp i kommunstyrelsen i förra veckan röstade en majoritet för att ingen återbetalningen skulle ske. Enligt dem så faller inte fondväggar och extra möbler inom ramen för kommunens inköp då det ska vara en likvärdig standard på samtliga av kommunens boenden.

Förutom de 130 000 kronor som använts till att köpa in nya möbler till boendet, samt till att måla om har boendet valt att lägga pengar på att anordna olika trivselfrämjande aktiviteter samt att inhandla en cykel som personalen kan använda för att ta med de äldre på utflykter.

Längre fram finns det även planera att köpa ett nytt piano till Solgården.

Frågan huruvida kommunen borde betala tillbaka pengar till boendet skickas nu vidare till kommunfullmäktige.

Publicerad 04 February 2019 14:50