"Vanligast förekommande ändamålen för legalt vapeninnehav är jakt, följt av målskjutning", säger Joakim Norenhag, processutvecklare och jurist på Polismyndighetens rättsavdelning, till Nyhetsbyrån Siren. Foto: Adobe Stock

Så många vapenägare finns i de skånska kommunerna

Jurist: "Intresset för dessa ändamål är större i vissa delar av landet"

SKÅNE. Två kommuner toppar när antalet vapeninnehavare listas. En av tio har ett vapen i Osby och Örkelljunga, vilket kan jämföras med Malmö där var femtionde invånare har det. Det visar siffror från Polismyndigheten.

Av
Andreas Holm

När antalet vapeninnehavare jämförs med befolkningen i de skånska kommunerna hittas flest i norra delarna av länet. I Osby och Örkelljunga har tio procent, eller 99 respektive 95 personer per 1 000 invånare ett vapen. Minst andel vapenlicenser i procent finns i Burlöv, Malmö och Helsingborg.

Flest vapen sett till antalet i länet, 5 342, finns i Malmö, följt av Kristianstad med 4 874 vapenägare med licens.

– Vanligast förekommande ändamålen för legalt vapeninnehav är jakt, följt av målskjutning. Troligtvis är det så att intresset för dessa ändamål är större i vissa delar av landet, säger Joakim Norenhag, processutvecklare och jurist på Polismyndighetens rättsavdelning, till Nyhetsbyrån Siren.

När en av tio i Osby respektive Örkelljunga äger ett vapen är skillnaden större längre norrut i landet. I bland annat Arjeplog i Lappland, har var tredje invånare en vapenlicens.

Av hela Sveriges befolkning är det sex procent, eller drygt 580 000 personer, som har licens för ett vapen.

Publicerad 16 March 2019 00:00