Malmö Airport

Malmö Airport Foto. Mostphotos.com

Kraftigt ras för inrikesflyget – Malmö Airport bland de värst drabbade

Pilotstrejken bidragande faktor

STURUP/ÄNGELHOLM. Under april månad reste cirka en miljon inrikesresenärer till och från någon av Swedavias tio flygplatser. Det är en minskning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.

Störst enskild minskning för inrikesresor i april stod Landvetter för med minus 22 procent. Strax därefter följde Arlanda och Malmö med minskningar i trafiken på 19, respektive 18 procent.

Sett till årets hela första kvartal är det också Landvetter som med 13 procent tappar mest trafik följt av Malmö och Ronneby som tappar vars 11 procent av passagerarna jämfört med föregående år.

Vad som ligger bakom den kraftiga minskningen i trafiken i april tros vara faktorer såsom att påsken inföll sent och att en omfattande pilotstrejk bröt ut i slutet av månaden.

– Om man bortser från storhelger och flygstrejk så är aprils nedgång inte större än vad vi sett tidigare månader. Den ligger ganska stadigt på 3-5 procent det första kvartalet, säger Peter Weindhandl, flygplatschef på Malmö Airport.

Nedgången i inrikesflyget över tid förklarar Weinfhandl dels med att man gått från rekordnivåer, men även en allt mer tongivande klimatdebatt.

– Flyget har fått ta en väldigt stor del av klimatskammen. Självklart måste vi sopa framför egen dörr, men det finns även andra aktörer som också borde se över sina verksamheter precis som vi gör, säger han.

Publicerad 10 May 2019 00:00