Allt fler väljer att resa med tåg och buss.

Allt fler väljer att resa med tåg och buss. Foto. Leif Johansson, X-RAY Foto

Ny rapport: Skåningarna åker allt mindre bil

Resor med buss och tåg ökar

SKÅNE. Allt fler skåningar väljer att lämna bilen hemma och istället resa kollektivt eller med cykel. Detta kan man läsa i Skånes genom tidernas största resevaneundersökning som släpptes i veckan. "Det har blivit mycket mer attraktivt", Säger Jonas Hedlund på Region Skåne.

Av
Gustav Stjernkvist

Man kan nu se flera stora skillnader jämfört med 2013 års resevaneundersökning. Allt fler av de totala resorna som görs i Skåne görs idag med tåg eller buss och den totala andelen resor med kollektivtrafik har gått upp från 15 till 19 procent. Antalet tågresor är det som ökat mest, från sex till nio procent. Enligt Jonas Hedlund, strateg på Hållbart Resande, Region Skåne, beror detta på flera anledningar.

– Det har skett flera satsningar, både från bland annat Skånetrafiken och kommunerna själva, för att bygga ut och göra det lättare att åka kollektivt och med cykel. Jag kan också känna att det har blivit mycket mer attraktivt än att åka bil då bilar tar mer plats i städerna, säger han.

Det totala bilresandet har minskat med 4 procentenheter och utgör nu totalt 53 procent av de totala resorna. Minskningen ligger i linje med regionens mål och man ser nu av flera anledningar gärna att trenden kommer fortsätta.

– Vi kommer behöva ställa om folks resevanor eftersom att Skåne växer. Vi måste lösa så att folk kan resa på mindre yta vilket de gör om de åker med cykel eller kollektivt istället för att sätta sig i vars en bil. Vi hoppas verkligen att detta är en förändring som fortsätter, säger Jonas Hedlund.

I den nya undersökningen svarade cirka 38 000 skåningar på frågor om resevanor tillgång till transportmedel och vilka resor de gjorde dagligen. Undersökningen gjordes av Skånes alla kommuner tillsammans med Trafikverket.

– Resultatet av resevaneundersökningarna visar hur viktigt det är att vi fortsätter satsa på kollektivtrafik så att de som faktiskt behöver bilen för att få vardagen att fungera slipper den trängseln som sker om alla ger sig ut på vägarna, säger Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör på Region Skåne i ett pressmeddelande.

Publicerad 31 May 2019 05:20