Tobias Allvin är sångare och gitarrist i bandet Babian som nyligen släppt nytt album. Övriga medlemmar i bandet är Conny Andersson, Christian Norefalk och Anders Baeck. Foto: Björn Olsson
Tobias Allvin är sångare och gitarrist i bandet Babian som nyligen släppt nytt album. Övriga medlemmar i bandet är Conny Andersson, Christian Norefalk och Anders Baeck. Foto: Björn Olsson
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Babian släpper sitt fjärde


VISMARLÖV. Babian med Vismarlövsbon Tobias Allvin som sångare är aktuella med sitt nya album Den andra sidan. Arbetet började i frågor om religion och sexualitet som blev till en inre upptäcksfärd i existentiella frågor.

Den välklädda apan. Det var den första tanken med bandets första album Fullproppad, Listtoppad, Livrädd & Uppstoppad som gavs ut 2009. Hur människan än försöker så är hon inte mer än en välklädd apa.

Bandets fjärde album som släpptes nyligen handlar om ett slags upptäckande av sig själv.

– Människor begår självbedrägeri så fort man har en rädsla eller drift, säger Tobias Allvin som skriver bandets texter.

Tobias Allvin beskriver det nya albumet som en existentiell upptäcktsfärd som handlar om förhållanden och ens personlighetsdelar.

Låten Titta över axeln till exempel, handlar om att man, när ett förhållande är på väg att spricka, ändå väljer att stanna kvar.

Med det nya albumet tar man också ett nytt steg.

– Förr tänkte vi att det hela tiden måste bli värre. Nu experimenterar vi mer. Den här skivan är mer introvert och mörk än tidigare. Men i jämförelse med vad vi har varit är den inte särskilt mörk, säger han och menar att bandets tidigare ljusa intryck och upptempo gör att den nya skivan dock inte är genomdyster.

Målet har varit detsamma, den som lyssnar ska få ut något av det. Men genom åren har förutsättningarna för att nå lyssnare blivit sämre. Färre livespelningar på klubbar och festivaler, svårare att få låtar spelade i radion.

Men å andra sidan har de blivit ett band för olika åldrar, enligt Tobias Allvin. Gamla fans som fått barn och bandets vinjett till SVT:s Sommarlov är bidragande faktorer.

För framtiden handlar det om att fortsätta utvecklas.

– Nu är det dags att vända helt och hållet. Kanske börja rappa eller nåt annat, säger Tobias Allvin skämtsamt.

 


Publicerad: 30. juni 2017 12:56
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Svedala

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa