Birgitta Godlund i det lilla galleriet Estesio som ligger bara ett stenkast från havet. Foto: Lena Karlsson
Birgitta Godlund i det lilla galleriet Estesio som ligger bara ett stenkast från havet. Foto: Lena Karlsson
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Konstnärer bjuder på en utblick i havet


Missa inte!

On seeing the sea varar från den 15 juli till den 6 augusti.

SOMMAR. Ett 40-tal tolkningar av havet. Det är vad lilla Galleri Estesio i Beddingestrand visar i utställningen On seeing the sea.

Det är konstnären Birgitta Godlund som för sex år sedan startade det lilla galleriet som har en ekologisk, icke-kommersiell hållbarhetsprofil. 

Men att ge besökarna några förnumstiga pekpinnar är ingen av de inbjudna konstnärerna intresserade av.

– Vi vill medvetandegöra genom det vackra. Det kan till exempel vara ett tyg som ser ut som havsvågor, säger Birgitta Godlund.

Annars beskriver galleristen utställningens tema  som brett och gränsöverskridande. Bland teknikerna finns allt från bild och film till ljud och ord. Konstnärena kommer både från den svenska sydkusten, där filmaren Jan Troell är det största namnet, och från länder som till exempel Tyskland, England, USA, Brasilien, Argentina och Frankrike.

Trots de många deltagarna är en av dem huvudkonstnär. Chris Drury är en av Englands främsta konstnärer inom land art.

– Havsutställningen är också ämnesöverskridande. Utöver konstnärer finns här till exempel poeter, musiker, författare och filmare.

Det som förenar dem är att de svarade på det upprop för havsmiljön som Birgitta Godlund och Kristina Bramstorp skickade ut i våras med uppmaningen att skissa design eller objekt med havet som tema.

Birgitta Godlunds eget engagemang för miljön har präglats mycket av hennes många år som boende utomlands.

– Jag har bott i Afrika i tio år. Där har jag sett konsekvenserna av stora jätteföretag på miljön. Ett exempel var när rosodlarna blev utan vatten månaderna före Valentines day. Det är nästan som en slags nykolonialism.


Publicerad: 14. juli 2017 06:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Svedala

Startsidan just nu