Designern Hélen Phan var en av utställarna när KVIS firade tio år. Här i samtal med föreninegns Ulrika Liljenström. Foto: Christina Karlsson
Designern Hélen Phan var en av utställarna när KVIS firade tio år. Här i samtal med föreninegns Ulrika Liljenström. Foto: Christina Karlsson
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Kulturpris till jubilerande konstförening


SVEDALA. För tio år sedan tog ideella krafter tag i idén om ett efterlängtat galleri i Svedala. Nyligen tog föreningen emot Lions kulturpris med motiveringen att galleriet sätter Svedala på kartan.

Ordförande i KVIS (Konstens vänner i Svedala), Christina Karlsson, blev glatt överaskad av utmärkelsen som kom lagom till tioårsjubileet.

– Det är en ära att få det här priset. Det uppmärksammar det hårda ideella arbete som vi gör, säger hon.

I motiveringen står att KVIS lockar såväl besökare som utställare från andra orter och på så vis sätter Svedala på kartan. Priset består av 10 000 kronor.

– Vi kommer använda pengarna till att utveckla verksamheten, ordna så bra utställningar som möjligt och rusta upp lokalerna, säger Christina Karlsson.

För att fira galleriets tio första år ordnades en utställning med speciellt inbjudna konstnärer. Bland dem syntes Lage Pergon, som bland annat skapat lövet utanför Naverlönnskolan.

Christina Karlsson har varit med i KVIS sedan föreningen startade på Grönegatan, där galleriet ligger kvar.

– Lokalerna som konstföreningen flyttade in i var en djuraffär förut. Det krävdes en hel del upprustningsarbete. Många i Svedala höll på med konst och saknade en plats att samlas och att ställa ut på, berättar Christina Karlsson.

Om ytterligare tio år hoppas hon att KVIS har expanderat.

– Jag hoppas att vi har ett större utrymme, samarbetar mer med kommunen och har etablerat oss på ett annat sätt. Jag hoppas att vi har anställd personal, då skulle vi kunna ha öppet mer, säger Christina Karlsson.

Nästa utställning på Galleri KVIS handlar om ett annat jubileum. Sommarrock firar 30 år och intar galleriet med foton och musik från de gångna åren. Utställningen pågår 1 juli – 16 juli. Vernissagen är den 1 juli kl 15.

Christina Karlsson är ordförande i KVIS. Arkivfoto: Emma Brännman
Christina Karlsson är ordförande i KVIS. Arkivfoto: Emma Brännman

Publicerad: 26. juni 2017 06:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Svedala

Startsidan just nu