Polisen vill ha mer kontakt med Svedalaborna

Av
Britta Abotsi

SVEDALA. Att få elever att cykla mer. Det var målet när Marbäckskolans fyror under en halvdag hade cykling på schemat.
– Det är bra för hälsan. Sedan handlar det också om att vara rädd om miljön. En del föräldrar kör sina barn till skolan trots att det bara är ett par kilometer, säger Per Svensson som är idrottslärare på skolan.
I samarbete med Cykelhjältarna, ett projekt från branschorganisationen Svensk Cykling arrangerades inspirationsdagen för fyrorna.
– Vi vill att barnen både ska tycka det är kul med cykling samtidigt som de får kunskap i trafikfrågor, säger Joakim Stenberg som är projektledare för Cykelhjältarna.
Ett pilotprojekt
Marbäckskolan är en av fyra skolor i Sverige som tagits ut till pilotprojektet och faller konceptet väl ut ska liknande dagar arrangeras över hela Sverige.
– Genom det här vill vi också uppmärksamma politiker på behovet av bra och säkra vägar för barnen, säger Joakim Stenberg.
Men att vägen är säker leder automatiskt inte till att olyckorna blir färre. Polisinspektören Mats Jennby påtalar motsatsen.
– Det finns en fara när cyklisterna känner sig så trygga att de inte ser riskerna, säger han innan barnen sätter igång och tränar vänstersvängar.
Viktig del av arbetet
Att vara ute på skolorna ser han som en viktig del i polisarbetet.
– En del 15-åringar jag har träffat tror att rött ljus bara är en rekommendation. Det märks att vi inte har haft resurser att vara ute på skolorna, säger han.
Nu hoppas han att det ska bli en ändring på det.
– Det är på väg tillbaka. Sakta men säkert, säger Mats Jennby och påtalar att han under de två månaderna sedan polisen kom tillbaka till Svedala har han varit ute och träffat 900 personer.
– Det har varit både elever och PRO:are. Genom att ha närkontakt med folk, förhindrar vi brott. Inte minst barn och unga är det viktigt att vi tidigt får kontakt med, säger han.

Publicerad 13 May 2010 03:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag