Ny lekplats tränar fysiken dubbelt upp

Experiment och rörelse i Mumindalen

Av
Britta Abotsi

KLÅGERUP. Fysikaliska experiment under lek. Det kan barnen i Klågerup numera uppleva. På fredag invigs Mumindalens nya fysiklekplats.
– Vi tittade på vad man inom fysiken kan utforska på en lekplats och la sedan till delar som normalt inte finns, såpbubblor, speglar och ljud, berättar Anna Rosdahl som är förskollärare och har arbetat med uppbyggnaden av den nya lekplatsen.
Det var inte helt lätt att få till en fysiklekplats, men genom att beställa redskap från England och samarbeta med både Lunds universitet och Svedala kommuns gatuenhet är redskapen nu på plats och förskolebarnen kan få uppleva fysikaliska fenomen som reflektioner, tyngdkraft och ytspänning.
– I den nya läroplanen som träder i kraft första juli i år har formuleringen ändrats. Tidigare stod det ”naturvetenskapliga fenomen” men i den nya läroplanen står det ”enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen”, vilket därmed är en förstärkning av fysik och kemi i förskolan, säger rektor Marie-Louise Enochsson.
Mer kunskap
Mumindalens förskola har under sedan 2006 varit med i ett naturvetenskapligt projekt med Lunds universitet för att stärka kunskaperna i arbetet med naturvetenskapliga ämnen i förskolan. Därigenom föddes idén om en fysiklekplats och pengar till uppbyggnaden kom från Agenda 21.
– Det handlar om att tidigt ge barnen en känsla för vad det handlar om. Genom att de får uppleva och känna vad exempelvis jämnvikt är får de en förståelse för det och har förhoppningsvis det med sig senare i livet, säger Anna Rosdahl.
Informationsskyltar
Skyltar kommer att finnas intill redskapen så att både pedagoger och andra besökare kan se de fysikaliska fenomenen som finns på lekplatsen.
– Det ska främja barnens ifrågasättande, men det kräver också kunskap från pedagogerna. När jag började i förskolan för 31 år sedan planerade vi för barnen. Nu är det ett annat förhållningssätt, säger Marie-Louise Enochsson.

Publicerad 21 May 2011 03:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag