Lasse Nilsson driver i dag det familjeägda möbelhuset, Nilssons i Svedala. ”Här finns en trevlig atmosfär och en tillmötesgående personal som kunderna trivs väl med”, säger han.

Lasse Nilsson driver i dag det familjeägda möbelhuset, Nilssons i Svedala. ”Här finns en trevlig atmosfär och en tillmötesgående personal som kunderna trivs väl med”, säger han.

Skånskt möbelhus firar 60 år

Lasse Nilsson: ”Vi är ett familjärt företag”

Av
Tobias Rosengren

SVEDALA. Tiden kommer och går men Nilssons i Svedala består. Det familjeägda möbelhuset som en gång startade i ett litet villakvarter har i år levererat möbler till hela sydvästra Skåne i 60 år.

De flesta känner förmodligen igen radioreklamen "Nilssons i Svedala", men möbelföretagets bakgrund är inte lika känd. Rörelsen lanserades år 1951 på Johan Borgsgatan, av i dag 86-årige Nisse Nilsson som i början fick hålla till godo med en liten utställningslokal och en verkstad i källaren. Han är fortfarande delägare till företaget men sedan 21 år tillbaka är det sonen Lasse Nilsson som är den drivande kraften bakom verksamheten.
– Min far hade fullt upp i begynnelsen. Han drev en tapetserarverkstad och sydde också själv upp gardiner i källaren, berättar Lasse Nilsson.

Hittade rätt läge
Företaget växte raskt och rörelsen flyttade vidare till en större lokal på Storgatan, där det förblev fram till 1975, då flyttlasset gick till den nuvarande platsen intill väg E 65 och länsväg 108.
– Platsen var vid den tiden en gammal soptipp och det fanns i stort sett bara åkermark runtomkring. Men det visade sig att min far hittade helt rätt läge tillslut. Han köpte upp två tomter för att bygga butiken och ett lager. Vi har sedan under åren byggt till i omgångar men nu finns det inte så mycket mer yta att expandera på, säger Lasse Nilsson.
Han har varit engagerad i möbelhuset sedan barnsben och Lasse Nilsson trivs fortfarande i dag utmärkt inom branschen.
– Jag har hållit till här sedan jag var liten. Det var mycket roligare att hjälpa till på lagret och att åka lastbil än att vara hemma och göra läxorna, som min mor ville, skrattar Lasse Nilsson.

Tilltalar många kunder
Medan många möbelhus tvingats lägga ner verksamheten står Nilssons i Svedala än kvar. Företaget har i dag 22 anställda som jobbar med att bland annat sälja soffor, sängar, bord, stolar, lampor, mattor och heminredningsprodukter, i möbelhuset som numera är på 3000 kvadratmeter.
– Det går upp och ner i branschen. Vi kan hålla nere kostnaderna genom att skippa mellanhänder och i stället gör vi gemensamma inköp av sortiment med tre andra möbelhus. Vårt sortiment tillhör inte det billigaste men inte heller det dyraste. Det tilltalar många kunder som ofta har en slit och släng mentalitet där man byter ut olika möbler med 6-7 års mellanrum, säger Lasse Nilsson.

Publicerad 22 October 2011 00:00