Sanna Mårtensson från Sparbanksstiftelsen, Robert Tengvall Linde från RIF och Emma Österlund från Swdbank i Svedala vid ceremonin. Foto: Marek Stefaniak

Sanna Mårtensson från Sparbanksstiftelsen, Robert Tengvall Linde från RIF och Emma Österlund från Swdbank i Svedala vid ceremonin. Foto: Marek Stefaniak

Pengaregn över lokala projekt

SVEDALA/BARA. 55 000 kronor räcker långt. Eller vad sägs om ett motionslopp, en studieresa till USA och ett poesiprojekt där elever får träffa författare.

Det är Sparbanksstiftelsen Skåne i samarbete med Swedbank som beslutat att tilldela Roslättsskolans idrottsförening och årskurs 8 på Spångholmsskolan pengar till tre projekt.

Roslättsskolans idrottsförening får 40 000 kronor. En del av pengarna ska gå till den andra upplagan av Marknadsloppet den 29 juni.
– Man lär sig väldigt mycket första gången och därför vill vi utveckla årets lopp med bland annat tidtagning, fler funktionärer, mer marknadsföring och en bättre bana, berättar Robert Tengvall Linde.

Han startade idrottsföreningen tillsammans med Per Pettersson för fyra år sedan. Det som började med ett fotbollspass en gång i veckan har sedermera vuxit till ett tiotal olika aktiviteter per vecka. Antalet medlemmar uppgår till 220 stycken.
– I vintras anlade vi till exempel en egen isbana och köpte in skridskor. Och just nu har vi ett gäng tjejer som tränar på en musikal, berättar Robert Tengvall Linde.

Musikalen blir en del av föreningens årliga avslutningskonsert. Andra stående inslag i verksamheten är ett aktivitetscenter dit eleverna kan komma två kvällar i veckan.

Men Robert Tengvall Linde påpekar att man vill utveckla föreningen ytterligare. Därför ska en del av det ekonomiska bidraget även gå till en studieresa till USA.
– Skolidrotten är jättestor i USA och det vill vi dra lärdom av samtidigt som vi knyter kontakter. Slutmålet är att få tillräckligt med erfarenhet för att kunna anordna Europas största skolidrottstävling.

Jessica Malmström, skolbibliotekarie på Spångholmsskolan, och nästa termins åttondeklassare har också anledning att vara nöjda.
Projektet "Att läsa och skriva poesi" tilldelas 15 000 kronor av Sparbanksstiftelsen Skåne.
– Vi vill bjuda in kända författare som berättar om sitt skrivande och ger handfasta tips. Sedan är tanken att eleverna själva ska få skapa. Det här hade inte varit möjligt att förverkliga utan bidraget, säger Jessica Malmström.

Exakt vilka författare som bjuds in är ännu inte bestämt.
– Men de får gärna vara lokalt förankrade på något sätt, säger Jessica Malmström.

Utdelningen uppmärksammades i samband med en ceremoni på Svedala Trade Center förra veckan. Anders Nissen från Svedala Business Group samt Emma Österlund, ny kontorschef för Swedbank i Svedala.
– Jag är mycket nöjd med valet av mottagare och är övertygad om att många kommer att ha glädje av de effekter som stödet ger, säger Emma Österlund.

Till hösten delar Sparbanskstiftelsen ut en andra omgång pengar till lokala projekt och talanger i Svedala kommun. 75 000 kronor står på spel och sista ansökningsdag är den 30 september.

Publicerad 29 May 2013 00:00