Maria Eriksson ?och Maria Gillborg från Svedala scoutkår vill hjälpa de asylsökande flykt­ingarna på Yddinge Strand.

Maria Eriksson ?och Maria Gillborg från Svedala scoutkår vill hjälpa de asylsökande flykt­ingarna på Yddinge Strand.

Scouterna hoppas kunna skänka värme till flyktingarna i Yddinge

Av
John Nordh

John Nordh

SVEDALA. Svedala scoutkår har startat en klädinsamling till förmån för de asylsökande flyktingarna som bor på Yddinge Strand. Intresset att bidra verkar stort.
– Vi skrev ett inlägg på vår facebook-sida och bara en timme senare var det nästan 100 personer som hade gillat det, säger Maria Gillborg som är en av de drivande på Svedala scoutkår.
Några gula löv faller från ett träd och den kalla vinden påminner om att hösten är på ingång. Maria Gillborg öppnar dörren till scoutgården på Gustav Österlins väg i Svedala. Vi träder in i värmen.
Förra veckan startade scoutkåren sin klädinsamling som kommer att pågå ända fram till i december. Varje tisdag- och onsdagkväll mellan halv sju och åtta kan den som vill bidra komma dit och lämna in kläder och andra prylar.
Allt inlämnat går direkt till de asylsökande flyktingarna på Yddinge Strand som Lokaltidningen skrev om för någon vecka sedan. Alla kläder mottages tacksamt, så länge de är hela och rena.
Många barn
– Behovet av vinterkläder är extra stort eftersom det börjar bli kallt ute. De asylsökande har inte mycket kläder med sig, säger Maria Gillborg samtidigt som Maria Eriksson träder in i rummet.
Nu är de båda scouterna som driver projektet samlade.
– Vi tar inte bara emot kläder utan även böcker och leksaker. Många av de asylsökande är barn, säger Maria Eriksson.
Stort intresse
De hoppas och tror att det är många som kommer att bidra till insamlingen. Maria Gillborg berättar om inlägget de skrev på Svedala scoutkårs facebook-sida som på bara en timme fick nära 100 likes. En vecka efter att inlägget skrevs hade det dessutom delats 39 gånger.
– Man kan ju inte mäta allt i "likes" men det verkar vara ett mycket större intresse än vad vi trodde. Vi har också fått många mejl med frågor. Många verkar vilja hjälpa dessa människor, säger Maria Gillborg.
De båda scouterna tycker det känns bra att göra en insats för de utsatta människorna som har tvingats fly från krig och förödelse i sina hemländer.
En liten handling
– Det känns väldigt bra att en sån liten handling som en klädinsamling är, kan göra så mycket för en annan människa, säger Maria Gillborg och Maria Eriksson håller med.
– Vi har ett ansvar att ta emot och hjälpa de här människorna, säger hon.
Scouterna är en av världens största fredsorganisationer, enligt Maria Eriksson. Hon berättar att en av scoutkårens sju grundpelare är omvärldsarbete.
– Det kan vara svårt att få in det på en segeltur på Yddingesjön. Genom klädinsamlingen får vi in ett världsperspektiv i vår verksamhet som kommer hjälpa våra barn och ungdomar att skapa sig en bild om vår omvärld, säger hon.
Lokaltidningen besökte flyktingboendet för en tid sedan. Läs om besöket genom att klicka på länken nedan.

Publicerad 30 September 2014 08:30