MEd anledning ?av 50-årsjubiléet av Svedalas kommunhus, anordnas två stycken guidade visningar på fredag den 12 december.

MEd anledning ?av 50-årsjubiléet av Svedalas kommunhus, anordnas två stycken guidade visningar på fredag den 12 december.

Pampigt kommunnäste fyller 50

Av
John Nordh

John Nordh

SVEDALA. På fredag är det exakt 50 år sedan Svedalas kommunhus invigdes av den förra landshövdingen Gösta Netzén. Det firas med tårta och två guidade visningar av Svedala kommuns stadsarkitekt Pia Transe-Pedersen.
Kommunhuset kom till efter en arkitekttävling 1956 där fyra olika arkitektkontor deltog. Arkitekten Adrian Langendal, som var uppvuxen i Svedala, tog hem tävlingen med förslaget "Oss skåningar emellan".
– Arkitekterna som deltog i tävlingen var alla stora och välkända. Svedala köpings politiker gick verkligen in för att det skulle bli ett bra hus, säger Pia Transe-Pedersen som läst på om kommunhusets historia.
Snålade inte
Politikerna snålade inte på kostnaderna. Till yttertaket användes till exempel koppar, som var betydligt dyrare än plåt och även gesimsrännan, som är en fyrkantig hängränna, är gjord i koppar.
När huset var färdigt hade det kostat 3,8 miljoner kronor.
– Det var säkert jättedyrt på den tiden. Gjuteriarbetarna ska tydligen ha skakat på sina huvud och tyckt att politikerna hade fått storhetsvansinne, säger Pia Transe-Pedersen och berättar att huset blev så dyrt att många av tjänstemännen som flyttade in fick använda sig av begagnade möbler.
– Under denna tid skedde sammanslagning av kommuner och då fick kommunhusen markera att det var där man styrde ifrån, det låg i tidens anda.
Gedigna tegelhus
Kommunhusets arkitektur är tidstypiskt för slutet av 50-talet och början av 60-talet. Det skulle vara gedigna tegelhus som höll hög kvalitet. Pia Transe- Pedersen kallar fenomenet för byggmästarvillor. Rött tegel var mycket modernt under denna tid.
– Teglet kom från försökstegelbruket i Svedala. Teglet höll på att ta slut och det var svårt att få ihop tegel på slutet, berättar stadsarkitekten.
Kommunhuset innehåller också en rejäl dos konst. Invändigt ville man ha Skånes mest moderna bibliotek. Därför lät man den välkände konstnären Einar Forseth smycka gavelväggen med en stor oljemålning som gestaltar kända författare och figurer från litteraturens värld, som till exempel Selma Lagerlöf, August Strindberg, Hamlet och Odysseus. Einar Forseth stod också bakom glasmosaiken "Arbetet och fritiden" som pryder kommunhuset på utsidan.
Två visningar
Andra konstnärer vars verk syns i kommunhuset är Ulla Viotti, Oscar Reutersvärd och Lage Pergon.
Två gratis guidade visningar kommer att ske på fredag. Den ena klockan 15 och den andra klockan 17. Svedala kommun tar emot max 100 personer per visning. Anmälan görs till kundservice. Efter visningen bjuds det på kaffe och tårta i Naverlönnsalen.

Publicerad 10 December 2014 08:00