”Att gå i skogen eller cykla är också träning”

Av
Anna Fröjd

SVEDALA. Sommaren är här och för många innebär det ett avbrott från vardagen. Även goda vanor riskerar att sättas på paus. Lokaltidningen ringde därför upp Martin Bach, personlig tränare som varannan vecka anordnar gruppträningen "Sommar brutal" i Stadsparken i Svedala.

Så här i sommartider är det väl inte många som vill gå in på ett svettigt gym för att träna. Vad finns det för alternativ?
– Att träna utomhus med endast kroppen som motstånd kan alla göra. Går man på gym och gör fel så kan man skada sig men utan träningsredskap är skaderisken i princip minimal. Det kan vara en trygghet för många otränade. Att ta snabba promenader, spela golf, gå i skogen eller cykla är också träning.

Det låter ju nästan för bra för att vara sant. Det måste finnas en baksida också?
– Tränar du utomhus behövs inget gymkort. Men just eftersom det är så lättillgängligt är det många som inte kommer till skott och träningen blir lättare att skjuta upp. Ett gymkort kan göra det lättare att komma iväg på bestämda tider. Fokus ska vara på att det blir av, inte när det blir gjort.

Ok. Men vad ska jag tänka på om jag är otränad. Hur kommer jag igång?
– En otränad ska börja med att sätta upp ett mål och delmål. Det är viktigt att veta varför du tränar. Handlar det om att bli smärtfri, gå ned i vikt eller tränar du inför ett speciellt lopp. Steg två är att skaffa sig kunskap så att du tränar på ett sätt som passar det målet du själv har satt upp. Det är lätt att träna hårt men svårt att träna rätt.

Usch, nu kändes det svårt igen. Är det så lätt att göra fel?
– Nej då. Det viktigaste är att gå från att vara inaktiv till att bli aktiv. Ett tips är att tänka på vardagsmotionen och sen en gång i veckan ta i ordentligt. Det går inte att träna tufft en gång i veckan och där emellan sitta still. Det viktigaste jag brukar säga till mina klienter är att om du tränar en gång i veckan så bibehåller du det du har tränat upp. Det är bara när du hoppar över träningen helt som det går bakåt.


Du väl om att Lokaltidningen Svedala finns på Facebook? Gilla sidan och följ det lokala nyhetsflödet!

Publicerad 22 June 2015 08:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag