Synliggör de historiska kvinnorna på Söderslätt

SÖDERSLÄTT. Kungar, fältherrar, vetenskapsmän och företagsledare. Historieskrivningen är full av berättelser om män. Men kvinnorna då? Hur såg deras liv ut?

För ett par år sedan började den ideella föreningen Femnet att samla in material om historiska kvinnor på Söderslätt. Dessa ska nu samlas i en bok.
– Kvinnor är osynliga i historien. Ändå har de betytt så mycket med ensamansvar för både hem och barn, inte minst när männen var ute i krig, säger Viia Delvéus, ordförande i Femnet.
Tillsammans med Eva Månsson och Siv Heurlin har hon hittat runt 100 kvinnoöden som finns beskrivna i 200 sidor text. Dessa ska nu alltså sammanställas i en bok, men till att börja med har trion tagit fram en förteckning och en karta över de 100 kvinnorna och var de verkade.

Dålig kunskap

Men att hitta dem har inte varit enkelt.
– Vi började med att fråga de fem kommunera på Söderslätt. Då blev vi hänvisade till biblioteken, som i sin tur hänvisade oss till bokhyllorna med lokal historia. Vi har nog bläddrat i ett par hundra olika publikationer.
– Säkert 90 procent av det som är skrivet handlar om män. I den mån kvinnorna nämns är det som hustru, dotter eller mor till en man som gjort en gärning.
De tre författarna har även varit i kontakt med olika byalag och hembygdsföreningar.
– Från början var vi på jakt efter kvinnor som varit betydande på något sätt. Men det har varit svårt att hitta, så efterhand har vi fått utvidga det till historier om kvinnors levnad i största allmänhet. Och framför allt hur livet på landsbygden såg ut förr i tiden.
Projektet har fått blygsamma 1000 kronor i bidrag från organisationen Hela Sverige ska leva.

Rik slottsfru

Med i förteckningen finns allt ifrån bondmoror till konstnärer och misstänkta häxor, men även nutida exempel på kvinnor som är företagsamma och kreativa.
Ett exempel på en historisk kvinna från Svedala som finns med är Görvel Fadersdotter Sparre. Hon föddes 1517 och när hon var bara tre år gammal dog båda hennes föräldrar.
– Hon ärvde 196 gårdar av sin norska mor. Vid 15 års ålder blev hon bortgift, men bara ett år senare dog även hennes man. Det gjorde att hon ärvde ytterligare egendomar och blev Nordens rikaste kvinna, berättar Viia Delvéus.
Sina rikedomar använde hon till att uppföra Torups slott.
När kommer boken ut?
– Vi håller på att redigera texter och lägga in bilder just nu, så förhoppningsvis till hösten. Men vårt arbete slutar inte där, vi kommer att fortsätta att leta efter intressanta kvinnoöden även efter att boken kommit ut, säger Viia Delvéus.

Publicerad 23 June 2015 08:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag