Svedalagolfare mötte världseliten i Bokskogen

Av
John Nordh

John Nordh

TORUP. ?Under helgen samlas världseliten i handigolf på Bokskogens golfklubb för tävlingen Swedish Invitational 2015. Under torsdagen fick tre lokala förmågor chansen att spela med proffsen i en ProAm-tävling.
Efter en utlottning arrangerad av Svedala kommun stod det klart att Kristina Fahlander, Fredrik Seeger och Peter Sandström, alla boendes i Svedala, var de som skulle delta i tävlingen.
Minuterna före det är dags att slå ut, är det ett glatt gäng som har samlats på hål ett. Ingen av amatörerna visar något som helst tecken på nervositet, trots att det är världseliten de ska tävla med och emot.
– Nej, det är bara att spela på som vanligt, säger Kristina Fahlander innan hon slår i väg sitt första slag för dagen som hamnar mitt på fairway.
Ärofyllt spel
Hon ser det som en stor ära att vara med i tävlingen.
– De här människorna som är proffs har kommit en lång väg. Har man bara ett ben eller en arm så krävs det mer än för oss andra.
Fredrik Seeger håller med sin lagkamrat.
– Det är häftigt att se proffsen spela. Golf är svårt som det är trots att man har båda armar och ben i behåll, säger han.
Bemöts med kärlek
Proffset de spelar med heter Iglin Grobbelaar och är från Sydafrika. Detta är hans fjärde besök på handigolf-tävlingen som Bokskogens golfklubb har arrangerat fem gånger.
– Sverige och Bokskogen är en plats jag älskar att komma tillbaka till. Jag blev kär i Sverige första gången jag var här. Tävlingen är väldigt bra organiserad. Som spelare bemöts man med gästfrihet och kärlek, säger Iglin Grobbelaar.
Vad tycker du om banan?
– Den håller världsklass, utan tvekan.
På samma villkor
Enligt klubbens ordförande Peter Rodenstam har Swedish Invitational vuxit sedan starten 2006. I år är hela 53 spelare anmälda. Rekord, enligt ordföranden.
– Vi brukar ligga på runt 35 stycken, säger han och fortsätter:
– I till exempel Paralympics delas man upp efter vilken funktionsnedsättning man har, men här spelar alla på samma villkor.
Lag Fahlander/Seeger/Sandström/Grobbelaar i ProAm-tävlingen är framme vid fairway och gör sig redo för slag nummer två. Peter Sandström frågar Iglin Grobbelaar om hur han bäst ska kunna komma nära hålet.
Han får till en fullträff och bollen hamnar några meter från flaggan.
Iglin Grobbelaar hurrar.
– Bra slag! Du behöver ju inte mina råd.
Laget från Svedala och Sydafrika slutade på en femteplats i ProAm-tävlingen.

Fredrik Seeger, Kristina Fahlander, Peter Sandström och proffset Iglin Grobbelaar tävlade tillsammans i ProAm-tävlingen. foto: john nordh

Fredrik Seeger, Kristina Fahlander, Peter Sandström och proffset Iglin Grobbelaar tävlade tillsammans i ProAm-tävlingen. foto: john nordh

Publicerad 07 August 2015 08:58

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag