Först den 3 oktober kommer konstverket Juvelen att kunna ses av allmänheten. Innan det är helt klart återstår bland annat fogning. Murare Patrik Wester står för fogning och själva konstverket är skapat av Carina Zunino och Lena Ignestam. FOTO: Britta Abotsi

Först den 3 oktober kommer konstverket Juvelen att kunna ses av allmänheten. Innan det är helt klart återstår bland annat fogning. Murare Patrik Wester står för fogning och själva konstverket är skapat av Carina Zunino och Lena Ignestam. FOTO: Britta Abotsi

Juvel i tegel ska visa Barabornas identitet

Av
Britta Abotsi

BARA/MÖLLEBERGA. En juvel i tegel ska spegla Baras identitet och pryda det nya Värbytorget. Konstnärerna Carina Zunino och Lena Ignestam står bakom konstverket som kommer att avtäckas under kulturnatten den 3 oktober.
– Det har varit en mycket spännande process att arbete med ”Juvelen” då vi har haft en grupp Barabor som vi har bollat med, berättar Lena Ignestam.
Konstverket Juvelen är diamantformad och gjord i rätt tegel. I marken under Juvelen kommer ljus format som strålar att stråla ut från konstverket. Ljuset kommer att vara tänt kvällstid.
– Teglet har en historisk koppling till Bara. Barategel brukar man ofta tänka är gult med det fanns rött med och vi tyckte att det röda passade bättre som kontrast till det annars ljusa torget, säger Carina Zunino.

Murats i Mölleberga

Teglet har gjorts i Danmark och murare har Patrik Wester som driver Murar Mäster Wester i Mölleberga varit.
– Det här är något helt nytt för mig. Inte hade jag väl när jag blev murare som 16-åring tänkt att jag skulle göra en juvel. Jag älskar utmaningar och det var det här, säger Patrik Wester.
Konstverket har tagits fram i samråd med en grupp Barabor och kommunen. Till konstverket har också donerats pengar från Lena Rosenlund.
– Hon donerade i sitt testamente pengar till konst för Baraborna. Att vi har tagit fram just en juvel är med tanke på henne men också för att visa att en plats kan vara dyrbar och värdefull för många, säger Lena Ignestam.

Naturen av vikt

Att ha fått arbeta med en referensgrupp som gett sin bild av Bara, tycker de båda konstnärerna har varit spännande.
– Med dialogen har vi också byggt en bro till dem. De pratade mycket om Bara och närheten till naturen. Juvelen kommer från naturen och teglet kommer också från jorden, säger Carina Zunino.
Det är inte första gången hon och Lena Ignestam arbetar tillsammans. De har samarbetet en hel del sedan de gick på konstakademin i Köpenhamn tillsammans. Sedan 2013 driver de Zunino Ignestam Studio tillsammans med fokus på offentlig konst.
Både dem och murare Patrik Wester kommer att vara på plats när konstverket avtäcks.

Publicerad 11 September 2015 10:00