Det går undan när Svedala IF:s old boys har kvällsträning på Aggarpsvallen. Wanni Providas (t.v.) hoppas på mål, men Per Svedenmark, Nooreldin Zenderokh och Magnus Lundgren i det orange laget jublar när bollen går utanför.

Det går undan när Svedala IF:s old boys har kvällsträning på Aggarpsvallen. Wanni Providas (t.v.) hoppas på mål, men Per Svedenmark, Nooreldin Zenderokh och Magnus Lundgren i det orange laget jublar när bollen går utanför.

”Man blir upprymd, det finns inget roligare”

SVEDALA. När är det dags för en fotbollsspelare att lägga skorna på hyllan? Åldern verkar åtminstone inte vara någon anledning.

I över 20 år har Svedala IF:s old boys funnits, men endast tre har hängt med sedan allra första början. Stig Nilsson, Lakis Varotsis och lagledare och spelande tränare Bosse Persson. Men så himla gammal behöver en inte vara för att få en plats hos de äldre boysen. Lagets yngsta spelare är 35 år, vilket också är minimumgränsen för att kvala in som tillräckligt gammal. Den äldsta är lagledaren själv på sina 69 bast.
– Förr hade vi korpfotboll här i Svedala, men till slut var det för få lag kvar. Då bestämde vi oss för att starta old boys-laget och plötsligt ville alla vara med, berättar Bosse Persson.
Fast när det var dags för premiärmatchen dök bara tio personer upp till startelvan, men de körde på ändå. Ibland kan det vara svårare att hålla reda på vuxna människor än på knattelagen.
– I truppen ingår 14 ungdomsledare, de har givetvis sina pågar och töser att åka på turneringar med och då är det inte alltid som det klaffar. Vuxna har så mycket annat runt omkring sig, säger Bosse Persson.

Jobbigare förr

Hur många som brukar dyka upp på träningarna varierar. Är det någon viktig match på TV så syns det tydligt på uppslutningen.
– Det var lite jobbigare att få tag på folk förr, när jag behövde sitta och ringa runt till dem om de inte kom på träningen. I dag är det ju lite enklare, nu har jag en sådan här mailgrupp där jag skickar ut information, berättar Bosse Persson.

Lagledare Bosse Persson.

Lagledare Bosse Persson.

Minns grusplanen

För närvarande tränar laget en kväll i veckan på Aggarpsvallen i Svedala, som numera har konstgräs. Bosse Persson minns tiden med grusplan med visst obehag.
– Ja fy... Nu kan vi hålla på i princip året runt, om det inte kommer för mycket snö. Så det har kommunen gjort bra, det ska de ha beröm för, säger han.
Nyligen avslutades årets serie av Old boys Södra, där Svedala IF:s old boys slutade på en fjärde plats. Efter en mycket bra inledning i våras ville det sig inte riktigt mot slutet. Nu laddar laget om för årets upplaga av SIF-cupen i Svedala sporthall den första november, där de står som värd för en inomhusturnering med futsalregler mot andra Skånelag. Bosse Persson kliver då av planen för att ta hand om andra lagledare och arrangörssysslan, och han tror stenhårt på att Svedala IF:s old boys kommer att ta hem segern.
– Vi går alltid in för det och satsar på att vinna. Fast det är lite ofint att ta sin egen turnering... så säger man i alla fall om man förlorar, skrattar han.

Blodigt allvar

Totalt ingår 35 personer i truppen, plus ”några som det går att ringa in om det krisar”. De flesta har spelat aktivt förut. Det bidrar till att den här typen av fotboll blir lite schysstare, tror Bosse Persson. Men det är också blodigt allvar, försäkrar han.
Han själv kommer att hålla på med fotbollen så länge det är möjligt.
– Jag tar en dag i sänder. Jag vill vara med så länge jag kan och orkar. Och även om jag inte kan träna längre så kommer jag nog alltid att vara med på ett hörn, säger han.
Anledningen till att old boysfotbollen lever vidare är glädjen som det ger att spela, menar lagledaren.
– Man blir upprymd, det finns inget roligare. Jag kan inte riktigt förklara det, men det är lika roligt nu som när jag började spela som 13-åring, säger Bosse Persson.

Än är det inte dags att ta av fotbollsskorna.

Än är det inte dags att ta av fotbollsskorna.

Publicerad 26 October 2015 06:00