egen skiva, listplaceringar och spelningar. Det har hänt mycket under de två år som gått sedan Cicci Landén bestämde sig för att satsa på musiken. Foto: Billy Lindberg

egen skiva, listplaceringar och spelningar. Det har hänt mycket under de två år som gått sedan Cicci Landén bestämde sig för att satsa på musiken. Foto: Billy Lindberg

Det går toppen för Sjödiken-sångerska

Av
Per Eeg-Olofsson

SJÖDIKEN. För två år sedan bestämde sig Sjödikenbon Cicci Landén att pröva sina vingar och försöka leva på musiken. Och det har gått bra. Nu ligger hennes låt om flyktingkrisen högt upp på Svenska topplistan.
Svenska topplistan baseras dels på Facebook-röster och dels på röster från en jury. I skrivande stund ligger Cissi Landéns låt ”Into the Nothingness” tvåa på listan, med god chans att knipa förstaplatsen.
– Den gick från nykomling till plats två på en vecka, så man kan alltid hoppas, säger sångerskan Cicci Landén och skrattar.

Låten i sig tar upp ett allvarligt ämne, den senaste tidens flyktingkris i Europa. Cicci Landén berättar:
– Jag var med dottern på Jägerso för att köpa skor till henne. Där var säkert 20 bussar där med flyktingar som skulle iväg till olika ställen, barn och familjer. Det blev mycket känslor och det blev låten ”Into the Nothingness”.
För att den ska vara äkta och innerlig så är den insjungen på ett sätt som är ganska ovanligt inom den americana/country-stil som Cicci Landén sjunger och skriver låtar.
– Den är inspelad helt utan filter och effekter, inget reverb. Jag vill att lyssnaren ska känna att han eller hon sitter framför mig, säger hon.

Det var 2013 som Cicci Landén tog steget att satsa på sin musik på heltid, efter att ha jobbat många år som undersköterska.
Så här två år senare är det inget hon ångrar.
– Det fungerar faktiskt, det är fullt möjligt att leva på musik, konstaterar hon.
Förra året kom debutskivan ”Coming home” på eget bolag.
– Nuförtiden är det faktiskt det enklaste, att ge ut sig själv. Om man inte joinar med något av de riktigt stora bolagen förstås, men där är väldigt smalt att komma in.
Än så länge är det bara den egna musiken som getts ut på bolaget, men Cicci Landén är inte främmande för att ge ut andra artister.
– Absolut inte, jag är öppen för det mesta. Jag har också fått förfrågningar om att skriva musik för andra som det kan bli något av.
För Den som vill se Cicci Landén på scen är just nu Svedalarevyn bästa budet.
– Jag har fått möjlighet att spela några egna låtar i den, berättar hon.
Men det finns fler chanser längre fram i år.
– Jag sitter just nu med bokningarna för våren, men det är inget som är officiellt ännu, säger hon.
Klart är det i varje fall med spelningar i Malmö och Ystad, och Cicci Landén berättar om ett nytt samarbete med kända Lennart ”Lelle” Dahlberg, låtskrivare och Svedalabo, med sikte på en plats på P4:s Svensktoppen.

Publicerad 24 February 2016 05:00