Tobias Hassel, Kerstin Vikner, Sven Rosborn, Thomas Hansson och Jan Lensinger framför huvudbyggnaden på Roslätts gård. Foto: Emma Brännman

Tobias Hassel, Kerstin Vikner, Sven Rosborn, Thomas Hansson och Jan Lensinger framför huvudbyggnaden på Roslätts gård. Foto: Emma Brännman

Boken som ska sätta Roslätt på kartan

ROSLÄTT. Den lilla gården har alltid stått i skuggan av Skabersjö slott och Bökebergs slätt. Nu ska Roslätts gård få sin historia berättad.
Intresset för Roslätt väcktes då redaktör Jan Lensinger upptäckte att en släkting till honom föddes här i slutet av 1700-talet. Han kontaktade ägarna till Roslätts gård som ställde sig positiva till en historisk och nutida dokumentation av gården och markerna runt omkring.
Författarna består av historikern Kerstin Vikner, arkeologen Sven Rosborn och jaktskribenten Tobias Hassel. För foto och formgivning står Thomas Hansson.
– Roslätt är litet och har alltid legat i skuggan av Skabersjö. Det finns inte så mycket skrivet om det lilla herresätet här, säger Kerstin Vikner.

Från medeltiden

Samtliga hade väldigt lite koll på Roslätt innan de påbörjade projektet och det är de inte ensamma om. När Thomas Hansson började fotografera Roslätts gård var han i kontakt med Svedala kommun angående bilder från förr, där fanns bara några få bilder på gården.
– Så de köpte snabbt in några stycken av mig, berättar han.
Ekonomibyggnaderna på gården uppfördes 1776 och huvudbyggnaden, Corps de Logi, är från år 1793.
Det äldsta skriftliga belägget för gårdens existens är från 1546, men gården kan vara äldre än så.
– Den härstammar antagligen från så långt tillbaka som medeltiden, säger Kerstin Vikner.
Frågan är vad den då användes till.
– Vi har våra teorier, men det är svårare att hitta konkreta bevis, säger Sven Rosborn.

Locka diskussion

För en jakt- och historieintresserad finns det mycket att hämta i trakterna kring Roslätts gård.
– Jakten har alltid varit betydelsefull för den här typen av gårdars ekonomi. Det var även i princip här som man en gång räddade kronhjorten och rådjuret från utrotning. Sedan har jag funderat på varför godsen i Skåne är placerade som de är, de ligger i en båge. Det visar sig att samtliga ligger utmed viltvatten så godsen har inte hamnat såhär av en slump, säger Tobias Hassel.
Förhoppningen är att ha boken klar för utgivning i september. Tanken är en så kallad coffeetable-bok som kan locka till diskussioner. Men för att färdigställa bokens sista kapitel, om 1900-talet, vill redaktören ha allmänhetens hjälp.
– Jag har varit i kontakt med några ifrån trakten, men vill gärna höra fler berättelser från de som vet någonting om gården och om Roslätt, säger Jan Lensinger.
 
Fotnot: Vet du mer om Roslätt? Maila jan.lensinger@petesso.se.

Publicerad 09 April 2016 06:00