Jens Thulin är bonde på fritiden och rådgivare inom hållbar affärsutveckling till yrket. Foto: Emma Brännman

Jens Thulin är bonde på fritiden och rådgivare inom hållbar affärsutveckling till yrket. Foto: Emma Brännman

Vill bli klimatsmartast i Sverige

Vismarlövsgården blev nyligen landets andra klimatcertifierade kogård

VISMARLÖV. Vismarlövsgården utnämndes nyligen till den andra klimatcertifierade kogården av Svenskt sigill. Jens Thulin är uppvuxen på familjens marker och planerar att stanna.
– Jag är uppvuxen där borta, säger han och pekar på en gård på andra sidan åkern.
Tillsammans äger familjen nästan 400 hektar mark och Vismarlövsgården driver Jens framförallt tillsammans med pappa Ingmar. Efter sex års studier arbetar Jens som rådgivare inom hållbar affärsutveckling till vardags. Gården beskriver han som en hobby. En hobby som tar 30 timmar i veckan. Nu har han som mål att Vismarlövsgården ska bli Sveriges klimatsmartaste kogård.

Kör själva

Gården är självförsörjande på foder och kör själva sina djurtransporter. I skrivande stund konstrueras ett vindkraftverk i miljövänligt limträ, solceller snickras på taken och solrör värmer upp vatten. Dessa är några av de många faktorer som bidragit till klimatcertifieringen.
Gården har en 30-tal kor som får lika många kalvar på ett år. Vismarlövsgården säljer 240 egna köttlådor, på 30 kilo vardera, och leveranser sker ungefär varannan vecka. Än så länge tas beställningar emot via Facebook.
– Vi vill vara ett pedagogiskt exempel. När jag började studera och slogs av hur stora klimatproblemen är så kände jag att det var antingen nedläggning av gården eller en stor förändring som gällde, berättar Jens.
Han är för idén om en ”köttfri måndag” och tycker att köttkonsumtionen som den ser ut i dag är skrämmande.
– Den svenska köttproduktionen minskar, medan köttkonsumtionen ökar. Jag tycker att det är bättre att producera högkvalitativt kött i mindre skala, än att det fortsätter som nu.

Dröm om barnkalas

Med jämna mellanrum ordnas aktiviteter och föreläsningar på Vismarlövsgården. I samband med kosläppet för ett par veckor sedan passade Jens på att hålla en föreläsning om hållbar utveckling.
– Jag hoppas att vi ska kunna öka besöksnäringen framöver. En idé och dröm jag har är att ordna barnkalas här. Tänk om barnen skulle kunna komma på bondgårdskalas, träffa djuren, pressa rapsolja, grilla hamburgare och lära sig mer om kretsloppstänk. Det tror jag många hade tyckt om, säger Jens.

Ett vindkraftverk i miljövänligt limträ håller på att byggas på höjden en bit från gården. Foto: Emma Brännman

Ett vindkraftverk i miljövänligt limträ håller på att byggas på höjden en bit från gården. Foto: Emma Brännman

Publicerad 15 May 2016 07:00