Alya oroar sig för dottern inför flytten

YDDINGE. Boendet i Yddinge ska stängas i maj. Alya Abdo känner stor oro över hur dottern Arifas sjukdomstillstånd ska påverkas när de tvingas flytta.
Alya Abdo och Iynas Al Husari sitter i matsalen, frukosten är avslutad på boendet i Yddinge som idag är deras hem.
Men det håller på att förändras. I maj ska asylboendet Yddinge stand stängas när Migrationsverket säger upp avtalen med tillfälliga boenden ute i landet. Anledningen är att behovet av platser har minskat.
Därför måste det dryga tjugotal personer som bor på boendet i Yddinge flytta.
– Jag vet inte hur vi ska klara oss, säger Alya Abdo.
Hon har varit i Sverige i tre år, med sin man och tre barn. Mellanbarnet, dottern Arifa, åtta år, lider av en ovanlig sjukdom som gör att hon lätt börjar blöda och snabbt måste få sjukhusvård för att stoppa blödningarna.
Familjen har fått besked av Migrationsverket att de ska flytta till Öckerö kommun, utanför Göteborg.
– Jag blev chockad när jag fick beskedet. Jag förstod att vi skulle behöva flytta, men inte till en ö utanför Göteborg, säger Alya Abdo.
Trots läkarintyg om att Arifa måste bo så nära ett sjukhus som möjligt måste familjen flytta dit de har blivit hänvisade. Alternativet är att stå utan hjälp från Migrationsverket om de säger nej.
Vännen Iynas Al Husari hjälper till att tolka, hon flydde precis som Alya från Aleppo i Syrien. Hon är orolig för vad som ska hända när hon och hennes två barn Yamen, 11 och Hala 7 år tvingas flytta igen.
– Jag fick mitt personnummer i december. Sedan dess har jag kämpat för att vi ska få bo kvar i Svedala, säger Iynas Al Husari.
Stressen, oron och nervositeten över vad som ska komma att hända och var de ska hamna, är stor.
– Alla människor som bor här tänker hela tiden på var vi ska hamna. Barnen känner av det. När Yamen ser mig gråta, då gråter han också, säger Iynas Al Husari.
Hon har försökt få en lägenhet i Svedala kommun så att barnen inte ska behöva flytta igen eftersom de precis har börjat etablerat sig.
– De är barn. Allt är annorlunda. En ny skola men nya lärare och nya barn, det tar lång tid att vänja sig. De har precis börjat få vänner här. Det är inte lätt när allt är nytt hela tiden, säger Iynas Al Husari.
Men kommunen har inte lyckats hitta någon och hon kan inte själv stå på något hyreskontrakt. Hon säger att allt hon vill är att bli klar med sin SFIså att hon kan börja arbeta och leva ett normalt liv med sina barn. Just nu tar oron inför framtiden överhanden.
– Jag är orolig för att behöva börja på noll igen. Jag kan inte ge barnen vad de vill, att leva som barn.
Alya Abdo berättar att innan de kom till Yddinge bodde de i Eslöv. Där blev Arifa vidareskickad från vårdcentralen till lasarettet i Lund, för de kunde inte behandla henne i Eslöv. Varför skulle de kunna hjälpa henne på en vårdcentral på en ö utanför Göteborg, frågar hon sig.
– Om Arifa får en blödning, vad händer då? Jag är rädd att jag ska mista henne, säger Alya Abdo.

Publicerad 14 February 2017 06:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag