"Jag heter Mimmi Svensson, är utbildad måltidsekolog vid Örebro Universitet och brinner för mat och miljöfrågor. På gården i Mörhult, några mil söder om Växjö, bor jag tillsammans med min sambo, två hundar och snart även hästar, getter och höns. Här vill vi förverkliga våra drömmar om att bli självförsörjande och även producera grönsaker och kött för försäljning. Vi driver också en blogg där vi delar med oss av våra erfarenheter och hoppas kunna inspirera fler till att odla sin egen mat. Bloggen finns på groonsgard.wordpress.com." Foto: Privat

Gästkrönikör Mimmi Svensson:

Självhushållning för framtiden

Av
Mimmi Svensson

SJÄLVHUSHÅLLNING. Beslutet att flytta tillbaka ut på landsbygden för att i möjligaste mån försörja oss på det gården kan producera är en strävan efter en meningsfull vardag där vi själva styr vår tid. Där livet inte går ut på att arbeta för att ha råd med semester utan där det som ger mat på bordet är livet självt. Låter kanske som en vacker vision utan förankring i verkligheten där djurstallar ska rengöras, ogräs rensas, maskiner lagas och kronor vändas på.  Idag är vi fortfarandet bara i början av detta livsprojekt, men det finns en tillfredsställelse i att skapa något från grunden, följa fröet från grodd till planta till mat på tallriken, som jag inte upplevt i något annat sammanhang.
Vi har blivit ekologiska analfabeter i vår vardag menar Carl Folke i en intervju i Svenska Dagbladet. Naturen och dess funktioner har på många sätt blivit ett avskärmat område som vi någon gång besöker eller på olika sätt utnyttjar för ekonomisk vinning.  Vi söker snabba kickar där det som är inne ena dagen är ute nästa. Vi vill hela tiden ha mer med utgångspunkt i ekonomisk tillväxt. Det är i denna kontext miljöproblemen tagit proportioner svåra att överblicka och vilka i många situationer ses som ett problem för planeten, inte för oss.  Tack vare, eller kanske på grund av, våra tekniska innovationer har vår vardag förenklats så till den grad att vi verkar ha glömt att det är vi och inte planeten som är beroende av fungerande ekosystem och ett stabilt klimat.
För att kunna fortsätta bygga ett stabilt samhälle måste vi byta utgångspunkt från det ekonomiska till det ekologiska, hur kan vi på bästa sätt förvalta jordens resurser utan att förbruka dem? För oss är livet på gården ett sätt att verka för detta, även om vi ännu har lång väg att gå. Självklart passar denna livsstil inte alla och det är kanske inte heller dit vi måste gå, utan att var och en hittar sitt eget sätt att återkoppla till naturen oavsett om ens hem finns i staden eller på landsbygden. Inför moder jord är vi alla lika.
 

Publicerad 04 March 2017 09:00