Klassen är en av de sista fyra av 250 skolor som deltagit i årets Teknikåttan.

Klassen är en av de sista fyra av 250 skolor som deltagit i årets Teknikåttan.

Unga snillen filar på tekniken

SVEDALA. Kodning, bygg och hitta lugnet. Så ser förberedelserna ut för klass 83E på Naverlönnskolan. Om några veckor åker de till Lund för att delta i regionfinalen i Teknikåttan.
I salen står eleverna i klass 83E utspridda i olika grupper. Klassen är en av fyra skånska åttor som tampas i regionfinalen i Teknikåttan den 27 april.
Målet? Den slutliga finalen i Eskilstuna i maj förstås.
– Från början gjorde vi det bara för att det var kul, men sen gick vi vidare. Nu är vi taggade på att gå vidare igen, säger Diana Latifi.
För att komma dit behövs en del förberedelser. En grupp sitter och knåpar ihop små pusselbitar i plast som sammansatta blir till schackpjäser.

I tävlingen ska en grupp skapa koderna och sen ska en annan grupp ta emot och tolka dem, precis som i en dator. Man får använda max fyra färger för att skapa de unika pjäserna, men klassen satsar på två färger, för det ger mer poäng.
Det andra momentet är att bygga ett terrängfordon som ska klarar en hinderbana på egen kraft. Kraften ska de utvinna ur en råttfälla som slår igen. Kruxet är att omvandla den snabba fällan till långsam och stark.

Sista momentet är en frågetävling där tre av eleverna får frågor i NO-ämnena. I det läget handlar det om att hålla huvudet kallt.
– I första tävlingen var vi så nervösa att vi knappt kunde skriva. Men sen visste vi hur det funkade, säger Tuva Nilsson.


Publicerad 31 March 2017 13:44