Camilla Gisslow är föreläsare och författare
www.transforming.se
Foto: Privat

Camilla Gisslow är föreläsare och författare www.transforming.se Foto: Privat

Gästkrönikör Camilla Gisslow:

"Kan vara svårt uttrycka annan könsidentitet än den de fått vid födseln"

GÄSTKRÖNIKA. Mamma, jag är inte en flicka, jag är en pojke! Orden kom från en av tvillingarna som var fyra och ett halvt år gamla. Jag hade precis pussat om mina tre barn och vänt mig om i dörren och sagt som jag alltid gjorde; God natt mina älskade tjejer, sov så gott! Detta var 1997 och barn och trans var inget som man hade hört talas om. Trots att jag kände långt inom mig att det mitt barn sa var sant, var det svårt i början. Jag ville möta mitt barn, men rädslan för att göra fel surrade inom mig. Att stå bredvid kan vara både förvirrande och skrämmande. Ska jag möta upp eller låta det hela vara? Många tyckte jag skulle låta det vara, att det nog bara var en fas.
Efter tjugo år och tio års arbetande med transpersoner och deras anhöriga, vet jag i dag att jag gjorde rätt i att lyssna på mitt barn och i att möta upp. Vi föds alla med vår könsidentitet. Det är inget vi själva bestämmer medan vi växer upp och beroende på ålder kan det så klart vara olika svårt att uttrycka en annan identitet än den de fått vid födseln och kan uttryckas på olika sätt. Därför är det så viktigt att vi föräldrar vågar möta, acceptera och älskar våra barn för dem de är om de uttrycker någon form av transidentitet, även om vi tycker det är läskigt och vi inte kan eller vill förstå. Det är viktigt att skolan och alla de instanser som möter barn och ungdomar även har kunskap i ämnet och i bemötande. Inte minst när individen har föräldrar som inte accepterar eller möter upp, eller tycker olika. Där måste skolan få bli tryggheten och där hen kan mötas med respekt och acceptans. Huvudmålet när jag utbildar och föreläser är att ge verktyg för att skapa en trygg och accepterande miljö för transpersoner, både för barn, ungdomar och vuxna. Vilket även är huvudsyftet med min bok, ”Jag har ingen historia, jag har ett liv”, som är baserad på min sons resa. Det är en bok som borde finnas på varje skola! Den har hjälpt många att förstå bättre, men framför allt fått ge många transpersoner en röst och igenkännande.
Vi får inte heller glömma bort alla vuxna, både de unga och de äldre som kommer ut som trans nu. Deras resa har oftast varit både förvirrande, smärtsam och ensam och inte minst nu när de kommit ut, även full av olika rädslor. Rädslan för att inte accepteras, bli trodd, diskriminerad och utsatt på olika sätt fyller oftast deras vardag varje dag, både i hemmet men framför allt på arbetsplatsen och i övriga samhället. Där jobbar jag mycket med normidentifiering och med olika verktyg i bemötande för att skapa en trygg och accepterande miljö på arbetsplatser och för en positiv grogrund för mångfald. Alla har rätt till att få vara sig själv!
Camilla Gisslow
 

Publicerad 14 April 2017 09:00