Vera Sonesson (Sandy) “ber“ om att få fejkcigaretten under slutscenen. I bakgrunden står medlemmarna i T-Birds: Lucas Gullerdal, Tea Tranberg, Alma Stenfors och Amanda Verkerk.

Vera Sonesson (Sandy) “ber“ om att få fejkcigaretten under slutscenen. I bakgrunden står medlemmarna i T-Birds: Lucas Gullerdal, Tea Tranberg, Alma Stenfors och Amanda Verkerk.

Maximal coolhet på Grease-rep

SVEDALA. Snygga bilar, hårda tjejer och coola killar. Det är det fullt av när Sveamatea sätter upp musikalklassikern Grease. Lokaltidningen följde med på repetition.

– Vi har fått tona ner snuskigheter och svordomar, säger Louise Rosdahl som leder ungdomsgruppen som utgör ensemblen.

Det behövs. Musikalen som utspelar sig i high school-miljö bjuder på en hel del sådant.
Vanligtvis är det teater som Sveamatea fokuserar på. Det är just därför som det kändes bra att sätta upp en musikal igen.

Klockan 18 så börjar de trilla in en efter en. Repet börjar och kommer man sent kastas man in direkt. På med en skinnjacka och kör.

De har repat sedan januari och det flyter på, då och då stannar de upp, när någon glömt en replik.

– Till slut ska jag inte behöva stanna, säger Louise Rosdahl som också regisserar de 15 ungdomarna mellan 11 och 16 år.

Tea Tranberg spelar Sonny, en av medlemmarna i T-Birds, det coola gäng som hänger efter den om möjligt ännu coolare Danny Zuco.

Hon börjar bli lite nervös inför premiären den 14 maj.

– Sonny tänker mycket på snusk och att spela cool. Han gör inget utan att fråga Danny, han tänker inte själv. Jag är nog mer som Danny än Sonny i verkliga livet, säger Tea Tranberg.

Kasten mellan seriositet och spontana glädjeuttryck och tillbaka till allvaret är blixtsnabba under repetitionen.

Sonny måste gå på toa och lämnar scenen. Men repetitionen fortgår och tillbaka från besöket kastar han sig ur en replik på vägen upp för trappan.

Manus följer den välkända filmen från 1978 och innehåller dansnummer, biltävlingar och kärleksfulla möten när coolheten till slut får stå tillbaka för kärleken.

– För någon vecka sedan var det panik. Men nu börjar det ta sig, säger Louise Rosdahl.
 
Grease spelas på Flamman:
14/5 kl 11:00 & 14:00
19/5 kl 19:00
20/5 kl 16:00 & 19:00
21/5 kl 11:00 & 14:00

Publicerad 28 April 2017 13:28