Vill se en HBTQ-certifiering

”Med rätt kunskap kan vi se mer, ställa rätt frågor och bli öppnare”

KLÅGERUP. HBTQ-certifiera hela kommunens verksamhet och ha ett särskilt fokus på familjehem. Det tycker Carin Stern från Klågerup att kommunen ska göra.

Det var genom ett forum för familjehem som Carin Stern fick idén att skriva till Svedala kommun.

– Andra familjehem har lämnat samma medborgarförslag som jag nu har gjort, i sina hemkommuner. Jag har bland annat varit i kontakt med en person i Piteå, berättar hon.

Carin Stern och hennes man är familjehem och har diskuterat frågan mycket. Nu hoppas hon att Svedala kommun tar sitt ansvar, samtidigt som hon uppmanar vänner och bekanta i andra kommuner att också skriva till politikerna.

– Vi familjehem måste utbilda oss, som vilka föräldrar som helst. Om ett barn inte känner sig tryggt nog att vara sig själv i sin hemmiljö, vad händer då? Det kan vara extra svårt för barn i familjehem att härbärgera sina känslor och små barn kanske inte ens förstår varför de inte passar in i rådande normer. De måste hitta en utväg och riskerar att hamna väldigt fel. Med rätt kunskap kan vi föräldrar se mer, ställa rätt frågor och bli öppnare, säger Carin Stern.

För att HBTQ-certifiera en verksamhet genomgås en utbildning via Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL). På riksförbundets webbplats finns också bra information att ta del av, tycker Carin Stern.

– Utbildning behövs i familjehem och jourhem, inom socialtjänsten och i föreningar. Jag kan inte minnas att vi fick en enda fråga om hur vi såg på HBTQ när vi utreddes för att bli familjehem för tre-fyra år sedan.

Heterosexualitet likväl som att förutsätta någons könsidentitet är läskigt normativt, menar Carin Stern.

– Det sitter så djupt rotat inom oss. De flesta menar inte att göra fel men vi behöver tänka på hur vi agerar och uttrycker oss.

Carin Sterns förslag går att rösta på via kommunens webbplats, under Idé Svedala. Ett förslag ligger kvar i 90 dagar och när det har fått minst 30 röster överlämnas det till berörd politisk nämnd.

Publicerad 19 September 2017 06:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag