Efter en stökig period, med fordonssabotage och allmän skadegörelse, vill de som vandrar bli fler. Foto: Privat

Efter en stökig period, med fordonssabotage och allmän skadegörelse, vill de som vandrar bli fler. Foto: Privat

Nattliga vandrare vill bli fler

"Vi är ett stöd till ungdomarna"

SVEDALA. Nu kraftsamlar de som vandrar byns gator upp och ner om kvällarna. Nattvandringen är ett viktigt inslag, tycker Michael Andersson.

För närvarande är de 35 stycken som nattvandrar i Svedala om helgerna. Alldeles för få, tycker Michael Andersson som själv har nattvandrat i snart åtta år.

– Vid årsskiftet var vi 50 personer men folk flyttar, blir äldre eller slutar av andra skäl.

Målet är att bli 100 stycken som nattvandrar i Svedala.

– Då skulle vi kunna vara ute oftare. Vi skulle kunna vara ute fler kvällar än bara fredagar och lördagar, särskilt under skolloven. Det har vi inte kunnat under höstlovet på grund av att vi är för få. Vore vi fler skulle vi också kunna vara på skolorna på dagtid, säger Michael Andersson.

Nattvandringen ska fungera som ett trygghetsskapande för ungdomar som är ute på kvällarna.

– Vi är inga poliser utan ett stöd till ungdomarna. Vi ska vara deras vänner och de ska känna sig trygga med att ta kontakt med oss. Vi ska inte ta några konflikter men kan tillkalla trygghetsvärdarna om det behövs. Det är väldigt sällan vi polisanmäler någonting, säger Michael Andersson.

– Vi följer tjejer som känner sig otrygga, vi pratar med ungdomar. Ibland kan vi sätta oss en bit ifrån om vi märker att det håller på att bli slagsmål till exempel, då brukar det upphöra.

För att börja nattvandra krävs ingen särskild utbildning eller erfarenhet. Nya medlemmar får en introduktion och med jämna mellanrum hålls kurser i första hjälpen och hjärt- och lungräddning.

– Jag tror att det är fullt möjligt att bli 100 stycken. Kunde de bli över 80 i Klågerup så kan vi lätt bli 100 i Svedala, säger Michael Andersson.

Nattvandring

Den som är intresserad av nattvandring kan höra av sig till svedala@nattvandring.nu

Publicerad 07 November 2017 06:00