Siv Malmberg leder ett 25-tal deltagare i qi gong varje måndag. Foto: Emma Brännman

Siv Malmberg leder ett 25-tal deltagare i qi gong varje måndag. Foto: Emma Brännman

"Jag kan inte bara sitta still"

Varje vecka tränar Siv Malmberg 25 kvinnor i konsten att stänga av

SVEDALA. Varje måndag träffas de på Folkets hus. Omkring 25 kvinnor kopplar av med qi gong under ledning av Siv Malmberg.

Hon har varit qi gongledare i tio år genom PRO.

– Jag är en person som rör mig väldigt hastigt och snabbt annars. När en väninna till mig flyttade till Svedala var qi gongen ett sätt att träffa folk. Jag följde med och jag blev biten. Det är mjuka rörelser till fin musik, och bra för hela kroppen, berättar Siv Malmberg.

Stämningen är munter i B-salen i Folkets hus en måndag i oktober strax efter klockan 10. Snart ska dagens träningspass i qi gong dra igång. Men vi väntar på några till.

Efter ett kort upprop för att se vilka som är närvarande tar Siv Malmberg plats, ståendes, på ett sittunderlag för att det ska bli mjukare under fötterna. Hon trycker igång bandspelaren och nästan genast talar en lugn mansröst om för deltagarna vad de ska göra, medan Siv Malmberg demonstrerar. De flesta har dock slutit ögonen, de har varit med förut, och gör sitt bästa för att rikta uppmärksamheten inåt sig själva.

– Det gäller att bara koncentrera sig på rösten och på rörelserna vi gör. Att stänga av allt annat. Inte tänka på vad man ska laga för mat senare, säger Siv Malmberg.

Men för det krävs träning. Siv Malmberg började träna qi gong redan 2004.

– Jag är inte intresserad av datorn eller tvn. Jag kan inte bara sitta still i en grupp och dösnacka heller. I stället gör jag qi gong. Både här tillsammans med andra och hemma om kvällarna, berättar hon.

I qi gongen tränas såväl fötter och knän som bål och hjärna. Hela kroppen är med. Och var och en utgår från sig själv, sin kropp och sina förutsättningar.

– Man blir inte svettig av den här träningsformen. Man blir avslappnad, säger Siv Malmberg.

Siv Malmberg. Foto: Emma Brännman

Siv Malmberg. Foto: Emma Brännman

Publicerad 11 November 2017 06:00