”Härlig och känslosam avslutning”

Torgny Centre gör sitt sista framträdande med Svedala manskör

SVEDALA. I tio år har Torgny Centre dirigerat Svedala manskör. Julkonserten i Svedala kyrka den 9 december blir hans sista.

Men det började med ett hundraårsjubileum.

– Jag blev uppringd av en medlem i kören som frågade om inte jag ville bli deras dirigent. Det var inte självklart att jag skulle hoppa på uppdraget, men det kändes ändå kul. Jag hade aldrig hållit i en manskör innan. Det blev en rivstart i och med körens hundraårsjubileum som skulle firas, berättar Torgny Centre.

Årets julkonsert markerar körens 110-årsjubileum och Torgny Centres sorti på samma gång.

– Efter tio år är det dags att gå vidare helt enkelt. Under mina år har vi haft gästartister som Östen med resten, Calaisa, Gunilla Backman och Fredrik Johanson. Men i år satsar vi lokalt, säger Torgny Centre.

Svedala manskör får sällskap på scenen av Kjell Edstrand trio Ellinor Fryklund, Benny Hult, gossopranen Olof  Rydberg samt årets stipendiat Ida Palm.

– Ida Palm får vårt stipendium i år. Hon spelar tvärflöjt på kulturskolan i Svedala och satsar på att komma med i landslaget i blåsmusik. Stipendiet är någonting som är stolt över att vi har instiftat under mina år i kören, säger Torgny Centre.

När han tog sina första toner med kören var de ungefär 20 personer. För närvarande är de fler än 30, kören har föryngrats och hittat fler scener att uppträda på. Svedala manskör hörs vid jul, valborg, på nationaldagen och kulturnatten bland annat. Julkonserten i kyrkan är årets grande finale.

De bästa minnena som Torgny Centre bär med sig från sin tid i Svedala Manskör är alla resorna som körmedlemmarna gjort tillsammans.

– Vi har många utbyten och samarbeten med andra körer. Jag minns särskilt en gång när vi uppträdde i Tyskland. Kyrkorna där är inte uppvärmda på vintern, så det var väldigt kallt. Kören var dessutom belyst bakifrån så det såg ut som om 30 skorstenar stod där och sjöng.

Desto varmare blir julkonserten i Svedala kyrka den 9 december klockan 19.

– Det kommer bli en härlig och lite känslosam avslutning för mig, och en upplevelse för alla Svedalabor. Jag kommer att sakna alla gubbar i kören och viljan att göra någonting bra och fint. Jag har gjort en massa roligt som jag inte skulle fått göra utan kören, säger Torgny Centre.

Fakta

Namn: ?Torgny Centre.
Ålder: ?55 år
Bor: ?Svedala
Jobbar som: ?Musiklärare på kulturskolan i Malmö.
Bästa julsången: ?Jul jul strålande jul och O helga natt.
Det här visste du inte om Torgny: ?”Jag funderar på att börja med biodling”.

Publicerad 17 November 2017 09:25